Waar moet je op letten bij het kopen van een tablet? [3/3]

2

Deel 3: Wil je een tablet kopen? En je weet nog niet wat? TabletGuide helpt je bij het maken van je keuze!

In twee eerdere artikelen (1, 2) gaven we aan dat het vaak lastig is om een goede keuze en vergelijking te maken tussen de wildgroei van tablets die momenteel aan het ontstaan is. Van goedkope tablet tot zakelijke krachtpatser. Er is van alles te koop.

In dit artikel gaan we in op de 3 laatste onderwerpen die bepalend zijn voor het vergelijken en kiezen van een tablet.

7 belangrijke keuzen

De tablet keuze wijzer geeft je 7 onderwerpen die van belang zijn voor het kiezen van je tablet. Deze onderwerpen bespreken we verderop in detail.

1.       Formaat scherm
2.       Besturingssysteem: Open of gesloten?
3.       Applicaties of programma’s?
4.       Connectiviteit
5.       Mobiel data abonnement?
6.       Geheugen
7.       Prijs

Heb je over deze zaken een beslissing gemaakt? Dan kun je in de tablet-kiezer je keuzen in het linker menu selecteren. Uiteindelijk krijg je als resultaat de tablets die voldoen aan de keuzen die je hebt gemaakt. Deze tablets kun je handig vergelijken, je kunt meer informatie, specificaties en reviews lezen en prijzen vergelijken.

Heb je gekozen voor een tablet samen met een 3G-abonnement? Dan kun je op TabletGuide makkelijk alle sim-only data abonnementen vergelijken en alle abonnementen i.c.m. tablets vinden.
Let wel: de keuzehulp zal uiteindelijk geen tablet voor je aanreiken als beste keuze. Het assortiment tablets veranderd elke week. Daarnaast is er nooit één antwoord op de vraag welke tablet perfect bij je past.

5)      Mobiel data abonnement?

Een andere afweging die je moet maken is de keuze tussen een Wi-Fi tablet, of een tablet met 3G connectiviteit. Over het algemeen zijn tablets waar je een simkaart in kunt plaatsen duurder dan tablets die alleen zijn uitgerust met WiFi en/of LAN-aansluiting via een netwerk kabel.

Wil je de tablet voornamelijk thuis, op kantoor of in andere omgevingen gebruiken waar je beschikking hebt over WiFi, dan is de 3G optie niet nodig. Ook als je slechts offline wilt werken onderweg heb je deze functionaliteit niet nodig.

Ben je veel onderweg en heb je dan internetverbinding nodig? Dan is het interessant om voor een tablet te kiezen in combinatie met mobiel data abonnement. Je kunt er ook voor kiezen om in ieder geval de mogelijkheid te hebben om eventueel later een mobiel data verbinding aan te schaffen. Dit is mogelijk door na je aankoop een mobiel data sim only abonnement (speciaal voor tablets) te kopen. Een overzicht van mobiel data sim only abonnementen voor tablets vind je hier. Een overzicht van data abonnementen in combinatie met een gratis tablet of een tablet met korting vind je hier.

6)      Geheugen

Minder essentieel, maar zeker een overweging waard, is de capaciteit van het geheugen van de tablet. De meeste tablets hebben inmiddels allemaal minimaal 4 gigabyte aan geheugen. Dit kan oplopen tot wel 160 gigabyte!

Sommige typen tablets hebben verschillende varianten met verschillende geheugen opties. Zo zijn er voor bijvoorbeeld de iPad versies van 16 GB, 32 GB en 64 GB. Let wel op dat de prijzen voor versies met meer geheugen flink op kunnen lopen!

Sommige tablets hebben de mogelijkheid om extra geheugen toe te voegen in de vorm van SD-kaarten. Wil je hier gebruik van maken, zorg dan dat er een SD-kaart slot in de tablet aanwezig is. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om een SD-kaart te kopen van een paar tientjes in plaats van een duurdere versie van dezelfde tablet.

7)      Prijs

‘Last but not least’: de prijs is natuurlijk ook heel belangrijk. We raden je aan om een selectie van tablets te maken aan de hand van bovenstaande criteria. Kijk goed wat de verschillen tussen de tablets zijn in specificaties. Misschien is bij de ene tablet de processor wat sneller, of heeft de andere tablet een helderder scherm. De ene specificatie kan natuurlijk voor je belangrijker zijn dan een andere.

Als je de selectie hebt gemaakt kun je ook goed de prijzen van de tablets vergelijken. Ben je bereid om iets meer uit te geven voor wat extra specificaties, of omdat die tablet er gewoon mooier uitziet? De keuze zul je uiteindelijk zelf moeten maken!

…..

We hopen dat we je op weg hebben geholpen met het maken van een keuze. In de tablet-kiezer kun je makkelijk een selectie maken van tablets die voldoen aan je eisen. Ook kun je hier je geselecteerde tablets vergelijken door in de linksbovenhoek de tablets te selecteren en rechtsboven op de pagina te klikken op ‘vergelijk’. Succes!

Deel 1
Deel 2

Laatst bijgewerkt op: 29-10-2011

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

  1. Eén van de belangrijkste keuze-opties is helaas niet in deze kieswijzer behandeld! Dit betreft nl.de keuze voor een scherm met een Active Digitizer. Zo'n scherm maakt het mogelijk dat je naar keuze kunt werken met vingers voor typen, scrollen, vergroten/verkleinen, roteren etc en het betere werk: schrijven, tekenen/schilderen/grafisch ontwerpen met een stylus.

    De meeste goedkope tablets hebben deze optie niet! Op de Ipad kan je met een speciaal ennetje een beetje tekenen en schilderen, maar door het ontbreken van een digitizer kan dat lleen met een pen met een erg stompe punt, en bovendien zit je met het handpalm-effect: als je je hand op het scherm steunt bij tekenen of schrijven krijg je "vlekken" op je werkblad. De HP slate 500, nota bene goedkoper

    dan de Galaxy Tab, het nieuwe tablet van HP, heeft wél een digitizer.

  2. Het is toch ook belangrijk om te weten hoeveel de batterijduur en RAM geheugen is. Ik heb een tablet gekocht zonder naar de RAM en batterijduur te kijken. Hij kan niet veel applicaties tegelijkertijd openen en hij is al na 4 uur al leeg!

Reageer