Wat zijn DLNA en UPnP?

1

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Dit is een non-profit organisatie, in 2003 gestart door Sony. De alliantie is verantwoordelijk voor het opstellen van richtlijnen rondom het delen van multimedia tussen consumentenproducten. Zij zorgen er dus voor dat apparaten van verschillende producenten toch met elkaar kunnen communiceren. DLNA maakt gebruik van UPnP, wat staat voor Universal Plug and Play.

UPnP is een techniek die ervoor zorgt dat apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten elkaar ook kunnen vinden. Zodra ze elkaars aanwezigheid hebben opgemerkt, zorgt UPnP ervoor dat de apparaten kunnen communiceren zodat data, foto’s, muziek en films uitgewisseld kunnen worden.

De DLNA alliantie geeft certificaten uit aan apparaten die voldoen aan de haar voorwaarden. Zodra een apparaat DLNA gecertificeerd is, weet je zeker dat hij ‘plug and play’ kan communiceren met andere DLNA gecertificeerde apparaten. In de volksmond wordt de DLNA certificering meestal uitgesproken als kortweg ‘DLNA’. Wanneer een tablet dus beschikt over DLNA, dan betekent dat dat de tablet DLNA gecertificeerd is.

Meer informatie en uitleg over het tot stand brengen van een verbinding via DLNA vind je hier.

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

1 reactie

  1. DLNA (en UPnP) zeggen niks over het formaat wat uitgewisseld kan worden. Dus je kan verschillende DLNA devices hebben die sommige formaten wel afspelen (mp4) en andere weer niet (divx of mkv) terwijl andere DLNA devices dat wel doen. Het afspelen van formaten is dus afhankelijk van de software op het device (en niet van de DLNA, dat belooft alleen dat de devices elkaar kunnen ‘zien’ zonder dat je hoeft in te loggen).

    Sowieso kunnen via DLNA (en UPnP) alleen maar lineaire stromen worden afgespeeld. Daarom werkt een DVD/ISO dus niet via DLNA omdat hier menu sturing in zit (en dat is verre van lineair). Om DVD/ISO wel af te kunnen spelen zal dus een netwerk verbinding moeten worden opgezet (niet zo simpel als met UPnP/DLNA omdat je hierbij moet inloggen).

Reageer