How to: muziek, foto’s en video’s streamen tussen pc en tablet via DLNA

7

Naar aanleiding van verschillende artikelen over het bekijken van tv en films op je tablet, het streamen van video en het verplaatsen van bestanden vanaf en naar je tablet, krijgen we verschillende vragen van de TabletGuide bezoekers over de DLNA-verbinding. In een eerder artikel schreven we al wat DLNA is. In dit artikel leggen we uit aan de hand van een voorbeeld hoe je een DLNA verbinding kunt maken tussen je tablet en je laptop of desktop. Hoe stream je video’s, foto’s of muziek van je pc naar je tablet, en andersom?

iPad

Op de iPad werkt het streamen van video’s en muziek wat anders dan op je Android tablet. Meer informatie over het streamen en synchroniseren van multimedia bestanden lees je in het artikel Films en TV series kijken op de iPad.

Android tablet

Om DLNA-verbinding te kunnen maken met je Android tablet en een ander apparaat moet je aan drie voorwaarden voldoen:

 1. Je tablet moet de DLNA standaard ondersteunen. Voor zover het bij ons bekend is beschikken alleen de nieuwste Android 3- en Android 4-tablets over de DLNA standaard.
 2. Je moet de beschikking hebben over Windows Media Player op een Windows computer, of op een DLNA-gecertificeerde mediaspeler voor op je Mac of je Linux systeem.
 3. Beide apparaten moeten via hetzelfde netwerk verbonden worden. Deze tutorial is alleen gemaakt voor apparaten die zich op hetzelfde netwerk bevinden. Het is ook mogelijk om via internet een verbinding te maken, buiten het thuisnetwerk, maar dat is een stuk gecompliceerder. Daarnaast is het gebruik van DLNA binnen het netwerk thuis het meest voorkomend.

In onderstaand voorbeeld maken we een verbinding door middel van DLNA via een WiFi netwerk tussen Windows Media Player op een laptop en de standaard DLNA applicatie op de ASUS Transformer TF101, genaamd MyNet.

Stappen pc

 • Zorg dat je pc is aangesloten op je thuisnetwerk, en dat bij de instellingen van het netwerkcentrum dit (WiFi-)netwerk wordt aangemerkt als thuisnetwerk.
 • Open Windows Media Player. Sta, bij de dropdown Streamen, toe dat externe apparaten de Media Player aan kunnen sturen en dat ze media kunnen afspelen. Bij Meer streamingopties kun je meer geavaneerde instellingen aanpassen, indien je dat wenst.

Nu heb je de instellingen op je desktop of laptop zo aangepast dat de Windows Media Player herkent kan worden door andere DLNA-gecertificeerde apparatuur, zoals je DLNA-ondersteunende Android tablet.

Stappen Android tablet

Op je DLNA-gecertificeerde Android Tablet is waarschijnlijk een applicatie geïnstalleerd die de DLNA verbinding kan vastleggen en waarmee je bepaalde functionaliteiten, zoals het streamen van muziek en video’s, kunt regelen. Zoek binnen de applicatie lijst op je tablet naar een app hiervoor. De handleiding kan je uitkomst bieden.

Op de ASUS Transformer tablets is de applicatie MyNet geïnstalleerd.

Heb je geen app kunnen vinden die de DLNA connectie kan beheren? Ga dan naar de Play Store en zoek op ‘DLNA’. Nu komt een heel assortiment van apps naar voren die je kunnen helpen. Ook kun je een alternatieve DLNA-app installeren als je niet tevreden bent over de voorgeïnstalleerde applicatie.

Controleer in de app of ‘media sharing’, of het ‘delen van media’ aan staat. Bij sommige apps, zoals bij MyNet, wordt dit automatisch geactiveerd, en gaat men meteen scannen. Bij het opstarten wordt dan direct melding gemaakt van de beschikbare DLNA apparatuur, of dat er nog geen DLNA-apparaat gevonden is op het netwerk.

In dit geval selecteren we de laptop met Windows Media Player (genaamd Leon) en maken we een verbinding. Op dat moment zien we in Windows Media Player dat de media lijst van de Android tablet wordt toegevoegd aan de bibliotheek omgeving van Media Player.

Nu kun je er via je tablet of via je pc voor kiezen om bestanden te delen of te streamen. Je kunt bijvoorbeeld een video streamen vanaf je Windows Media Player laptop op je Android tablet, of vice versa. Ook kun je foto’s laten zien op je tablet die op dat moment op je pc staan. Of stream muziek vanaf je tablet naar je pc.

Reacties?

Heeft deze uitleg je geholpen? Of heb je zelf tips of adviezen voor andere bezoekers. Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina. Of deel het artikel op Facebook of Twitter met je vrienden.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

7 reacties

 1. Loek van der Horn op

  Werkt prima op mijn Smartphone LG P970, maar bij het afspelen van foto’s en filmpjes op mijn laptop wordt automatisch PowerDVD geopend. Dit werkt vrij traag, ik zou liever Media Player laten openen. Weet iemand hoe ik dat kan aanpassen?

 2. William Claessen op

  Hoi,
  werkt inderdaad prima tussen Transformer Prime en laptop. Maar hoe kan ik “mynet” verbinden met mijn vaste pc? Ben maar een amateur maar wil het toch graag weten.

 3. maarten gruiters op

  Heb BubbleUpNP geinstalleerd als dlnaspeler. werkt op zich goed, maar ik zie maar een klein deel van de beschikbare bibliotheek in windows media player.

 4. egbert stouwdam op

  Mijn configuratie ziet er als volgt uit: Synology NAS met DSM5.0, Renderer Cambridge stream Magic, Android 4 op Samsung note via wifi. Geïnstalleerde app met licentie BubbleUPnP. Mijn muziekbestanden zijn allemaal losless en ondergebracht op mijn nas in een door mijzelf aangemaakte mappenstructuur, dus: maps, dan submappen met de artiestennaam en in die map weer meerdere albums. Als ik BubbleUPnP start (met licentie) dan zie ik niet de mappenstructuur onder maps. Ik zie wel alles als ik albums kies. Iemand enig idee wat dit kan zijn?

Reageer