Nieuwe richtlijnen tabletgebruik bekend gemaakt

0

De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft haar richtlijnen voor tabletgebruik onder kinderen aangepast en bekend gemaakt. Er staan onder meer richtsnoeren in over de tijd dat jonge kinderen achter een tabletscherm mogen doorbrengen en dat er ‘media-vrije’ momenten moeten zijn in hun leven.

Dat meldt The New York Post.

Vorig jaar oktober meldde de AAP, het Amerikaanse kennisinstituut voor kindergeneeskunde, aan dat de richtlijnen voor kinderen ouderwets en achterhaald waren. Daarop kondigden experts aan om nieuwe richtlijnen op te stellen en deze in de herfst van 2016 te kunnen presenteren. Daarbij zouden ze onder meer een onderscheid aanbrengen tussen het soort activiteit waarvoor tablets worden gebruikt en het concept schermtijd.

Het heeft een online Family Media Plan ontwikkeld. Ouders voeren daar de leeftijden van hun kinderen in en dan krijgen ze een persoonlijk advies voorgeschoteld over mediagebruik. De term ‘mediagebruik’ is breder dan enkel tabletgebruik, maar omvat ook tv kijken, computeren en spelletjes spelen op smartphones. Het doel is simpel: kinderen minder lang blootstellen aan schermen en hen aansporen tot meer sociale interactie met vriendjes en vriendinnetjes (buiten spelen).

In het Family Media Plan staan onder meer afspraken over de tijdstippen waarop gespeeld mag worden op de tablet of computer, wanneer ze wel en niet op internet mogen, en wat er van kinderen en ouders op mediavrije momenten wordt verwacht. Ouders bepalen in samenspraak met hun kinderen welke adviezen ze wel en niet opvolgen. Gezinnen hebben dus zelf in de hand hoe streng zij zich aan deze regels houden. In theorie is het mogelijk om ieder uur van iedere dag in te plannen voor een bepaalde activiteit.

“Het is onze taak om ouders te helpen om de beste keuzes te maken voor een gezonde leefstijl voor mediagebruik voor hun kroost. Mediagebruik mag niet in de weg staan met zaken als slapen, sporten, gezond eten of face-to-face time met andere kinderen. Tegelijkertijd proberen we op deze manier ouders en kinderen dichter tot elkaar te brengen”, aldus een woordvoerder van de AAP.

Aanbevelingen

Enkele aanbevelingen van het kennisinstituut omvatten onder meer:

  • Kinderen jonger dan 18 maanden moeten niet gamen of tv kijken op een tablet. Uitzondering hierop vormen programma’s als Sesamstraat, Tik Tak en Klokhuis.
  • Als ze dan toch tv kijken op een tablet, moeten ouders er naast gaan zitten om uit te leggen wat ze zien.
  • Kinderen tussen de 2 en 5 jaar moeten niet meer dan één uur per dag spenderen aan mediagebruik.
  • Er moet voldoende ruimte ingepland worden voor sport en beweging en slapen.
  • Stel voldoende tijd beschikbaar voor media-vrije momenten, zowel voor kinderen als ouders. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of tijdens een autoritje. Tijdens een vlucht of in de wachtkamer bij de dokter is tabletgebruik wel toegestaan.
  • Verbied tabletgebruik één uur voordat het bedtijd is.
  • Tablets en smartphones mogen niet in de slaapkamer van kinderen liggen.

 

Wat vinden jullie van de nieuwe richtlijnen? Is de AAP doorgeschoten, of maken ze een belangrijk punt?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer