Spotify heeft 75 miljoen betalende abonnees

0

Spotify heeft de financiële resultaten over het eerste kwartaal bekend gemaakt. De van oorsprong Zweedse muziekstreamingdienst zegt dat het maandelijks 170 miljoen actieve gebruikers telt. Iets minder dan de helft (75 miljoen) heeft een betaald abonnement. Het gros daarvan (40 procent) is afkomstig uit Europa.

Spotify bestaat inmiddels 12 jaar. Het muziekplatform werd in april 2006 opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. De lancering van de streamingdienst vond ruim twee jaar plaats, in oktober 2008. Sindsdien is het ledenaantal fors gegroeid. Door de jaren heen zijn er vele nieuwe streamingdiensten gelanceerd, zoals Deezer, Tidal en Pandora. De bekendste en grootste concurrent is echter Appe Music. Ondanks de toegenomen concurrentie is Spotify de grootste en populairste muziekstreamingdienst ter wereld.

Abonnees

In haar kwartaalcijfers schrijft Spotify dat iedere maand 170 miljoen leden wereldwijd de dienst gebruiken om naar hun favoriete muziek te luisteren. Dat is een indrukwekkend aantal, maar uiteindelijk draait het allemaal om geld. Om geld binnen te harken verkoopt het platform abonnementen. Spotify Premium kost 9,99 euro per maand. Gezinnen kunnen een familie account afnemen. Zij betalen dan 14,99 euro per maand. Daarmee kunnen maximaal zes gezinsleden gebruikmaken van de streamingdienst. Studenten betalen slechts 4,99 euro per maand.

In tegenstelling tot Apple Music biedt Spotify ook een gratis variant van haar abonnement aan. Leden betalen dan weliswaar geen abonnementsgeld, maar krijgen tussen de nummers door commercials te horen. Hiervoor krijgt de muziekdienst reclamegeld. Zo verdient het dus ook nog wat aan abonnees die geen betaald abonnement afsluiten.

In januari meldde Spotify nog via Twitter dat het platform 70 miljoen betalende abonnees telt. De afgelopen drie maanden is dat opgelopen tot 75 miljoen. Het totaal aantal maandelijks actieve leden groeide in deze periode met ruim 20 procent van 140 miljoen naar 170 miljoen. Apple Music, de grootste rivaal van de Zweedse muziekdienst, heeft volgens de laatste cijfers 40 miljoen betalende gebruikers.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer