‘Dell en HP werken aan premium Chromebook’

0

Een nieuwe golf aan Chromebooks is op komst. Volgens de ontwikkelaars op XDA-Developers zijn bedrijven als Dell en HP druk bezig om een nieuwe high-end Chromebook te lanceren. Daarmee willen ze de Pixelbook van Google voorbijstreven. De eerste nieuwe apparaten liggen naar verluidt dit najaar in de winkel.  

Chromebooks kennen we voornamelijk als goedkope convertibles die op Chrome OS draaien. Deze apparaten worden steeds veelzijdiger, omdat ze voortaan ook uit de voeten kunnen met apps uit de Google Play Store. Steeds meer applicaties zijn geoptimaliseerd voor apparaten met grote schermen. Het draaien van meerdere apps tegelijkertijd is tegenwoordig ook een peulenschilletje. Chromebooks worden dus steeds aantrekkelijker.

Concurrentie in aantocht

Echter, bijna alle Chromebooks die je nu kunt kopen zijn goedkoop en niet superkrachtig. De uitzondering op deze regel is de Google Pixelbook, die vorig jaar oktober werd geïntroduceerd op het Made By Google evenement. Deze is uitgerust met high-end componenten als krachtige zevende generatie Intel Core processor, tot wel 16 GB RAM, tot wel 512 GB SSD-geheugen en Android Oreo.

Google is momenteel de enige die zo’n krachtige Chromebook aanbiedt. Bedrijven als Dell en HP willen hier ook een graantje van meepikken. XDA-Developers ontdekte in de broncode van Chrome OS aanwijzingen dat deze bedrijven druk doende zijn om hun eigen high-end Chromebook te ontwikkelen. Deze modellen zijn gebaseerd op ‘Nami’, een referentieontwerp dat fabrikanten kunnen gebruiken om hun eigen Chromebook te ontwikkelen.

Volgens het ontwikkelaarsplatform worden de tablets aangestuurd door een Kaby Lake processor. De hoeveelheid werkgeheugen kan oplopen tot wel 16 GB. Het beeldscherm heeft naar verluidt een resolutie van 2400 bij 1600 pixels. Daarmee hebben ze dezelfde 3:2 beeldverhouding als de vorig jaar verschenen Pixelbook. De apparaten hebben een speciale scharnier waarmee je het scherm naar binnen en buiten kunt klappen. Tot slot heeft een groot aantal Chromebooks een backlit keyboard en worden ze geleverd met Google Assistant.

Najaar

De eerste premium Chromebook ligt volgens XDA-Developers dit najaar nog in de winkel. Een prijskaartje kunnen we nog niet noemen, maar zal behoorlijk in de papieren lopen. Het instapmodel van de Pixelbook kost maar liefst 999 dollar.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer