Inloggen RegistrerenTip ons Contact

| 4 reacties

Acer Iconia Tab W700 review

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:

In deze tablet review behandelen we de resultaten van onze test met de Acer Iconia Tab W700. Deze 11,6 inch Windows 8 tablet is de tweede Windows 8 tablet van Acer die onderworpen wordt aan een review, na de Acer W510 review. Na twee weken van testen met de W700 hebben we een goed beeld van de tablet-computer, het bijbehorende docking station en het Bluetooth toetsenbord, welke beiden worden meegeleverd. In deze Acer W700 review lees je onze ervaring met de behuizing, de prestaties, de gebruiksvriendelijkheid, de kwaliteiten van het beeldscherm en de audio en last but not least onze mening over de prijs kwaliteitverhouding naar aanleiding van de resultaten. Vergeet ook niet de foto’s te bekijken die we tijdens deze test maakten, onderaan deze review.

Het geteste exemplaar is een Acer Iconia Tab W700 met 64 GB opslag en een Intel Core i3 processor met meegeleverde accessoires: de docking stand, Bluetooth keyboard, lederen tas en een HDMI naar VGA converter. Dit is een WiFi only tablet.


Later dit jaar zal ook een W700 met 128 GB en Core i5 chipset op de markt komen (4 GB RAM), met een keyboard sleeve in plaats van bovenstaande accessoires.
UPDATE: Ook de Core i3-versie zal verschijnen met nieuwe keyboard sleeve. Meer informatie vind je hier.

Behuizing & degelijkheid

Hetgeen dat direct opvalt als je de Acer W700 ziet is zijn formaat. Een schermformaat van 11,6 inch is al groot voor een tablet-computer. De Acer W700 is daarnaast ook lomp gebouwd. Zo weegt de tablet bijna één kilogram en is hij zo’n 12 millimeter dik. Dit formaat en het relatief zware karakter van de W700 is meteen een van de meest opvallende aspecten. Wil je per se een lichtgewicht of mobiele tablet dan valt deze Windows 8 tablet-pc simpelweg al af vanwege z’n dimensies. Ben je op zoek naar een productieve krachtige tablet met Windows 8? Dan kun je gerust verder gaan lezen.

Het ontwerp van een tablet is altijd persoonlijk. De algemene opvatting over de W700 bij de TabletGuide redactie is dat de tablet ook groot en lomp oogt. Ondanks dat Acer moeite heeft gedaan om het apparaat goed af te werken blijft het een log en zwaar plastic ding.

De gehele combinatie is dan ook niet mobiel te noemen vanwege het enorme formaat.

Docking

Als je de tablet al groot vind, dan is de docking helemaal groot. Door de tablet in de docking te schuiven, wat bij ons review exemplaar prima functioneert maar bij de hands-on review van enkele maanden terug niet zo goed werkte, creëer je een stand (in twee positie)s, en twee extra USB-poorten. Vanuit de docking stand kun je de tablet ook opladen. Alle poorten blijven benaderbaar, zo ook de microHDMI-poort. De Windows-knop aan de onderkant van het beeldscherm is ook gewoon te bedienen. Voor de luidsprekers zijn twee uitsparingen gerealiseerd, waarover later meer.

Het ontdocken van de tablet verloopt wat lastiger. Hiervoor moet je flink wat kracht zetten en het is verstandig om de stand hierbij goed vast te houden. Gelukkig zit de tablet goed klem in de uitsparing van het dock waardoor deze niet ineens uit het dock kan schieten. Toch hadden we hier graag een wat subtielere oplossing voor gezien.

Het dock is op twee manieren te positioneren als stand, door de hoekige plaat op twee manieren achter in het dock te schuiven, zoals je op de foto’s kunt zien.

Als je de W700 in het dock schuift dan wordt automatisch de desktop-modus van Windows 8 geactiveerd, aangezien men er vanuit gaat dat je hierin gaat werken in combinatie met het toetsenbord. Erg handig want vaak is dit het geval en anders ben je met één druk op de Windows-knop weer terug in de touch-omgeving. Het nadeel is wel dat, als je al in de desktop-omgeving bent met open applicaties, alle applicaties geminimaliseerd worden. Een minpuntje want dat is natuurlijk niet nodig.

Touch omgeving van Windows 8

Automatisch verschijnt de desktop omgeving van Windows 8


Portrait modus van het docking station

Bluetooth keyboard

Waar de tablet inlevert op esthetisch vlak zien we een zeer schappelijk toetsenbord dat bij de tablet meegeleverd wordt (let op: dit is de Intel Core i3 versie. Het is niet zeker dat bij andere varianten het toetsenbord wordt meegeleverd). Het typen werkt zeer goed. De toetsen zijn gevoelig en bij het typen hoor je amper irritante tik-geluiden.

Het Acer keyboard werkt op 3 AA ppenlite batterijen, die zijn meegeleverd, die je onder via het klepje in het toetsenbord kunt plaatsen. Het toetsenbord paart automatisch via Bluetooth met de tablet. Erg netjes, dat hier geen handelingen voor hoeven te worden verricht.

Het is volgens mij niet mogelijk om het keyboard uit te schakelen. Tijdens de test van zo’n 10 dagen zijn de batterijen niet opgeraakt. Helaas was de tijd te kort om dit mee te maken om de accuduur van het keyboard dock te kunnen bepalen.

Het toetsenbord heeft twee led-indicators die moeten vermelden of een verbinding tot stand is gebracht en wanneer de batterijen bijna op zijn. Helaas heeft op geen enkel moment een van beide indicatoren gewerkt. Zo is het onduidelijk of er een werkende draadloze verbinding bestaat tussen het toetsenbord en de tablet. Dit is een aspect wat niet klopt. De test periode was te kort om de batterij-indicator te kunnen testen.

Lederen tas

Bij deze Acer W700 wordt een lederen tas meegeleverd. De lichtbruine, caramelkleurige tas is een leuk extraatje om de tablet te beschermen. Echter, in de praktijk lijkt het ons niet handig om deze tablet veel mee te nemen op reis, waar deze tas voor geschikt is. Deze tas kan ook als simpele tablet stand gebruikt worden. Handig als tijdelijke oplossing maar absoluut niet geschikt voor permanent gebruik.

Beeldscherm

Over het beeldscherm kan ik duidelijk zijn: perfect! De HD-resolutie valt voornamelijk op in de desktop-omgeving waarbij de Windows iconen en de taakbalk erg klein zijn. Deze kun je vergroten via de instellingen maar dat levert soms wel ‘korrelige’ desktop programma’s op. IE 10 en Office werken dan nog wel perfect.

Het beeldscherm is scherp, helder en kan tamelijk fel ingesteld worden. Hier is absoluut niks op aan te merken.

Ook de touch-gevoeligheid van deze W700 van Acer is uitstekend. Zeker 5 aanraakpunten worden tegelijk gelokaliseerd. Waarschijnlijk zijn het er zelfs meer maar dit was niet te testen.

Uitstekende IPS-prestaties

Acer heeft een microHDMI naar VGA converter meegeleverd. Hiermee kun je de tablet aansluiten op een monitor. Wil je gebruik maken van een standaard HDMI-connectie dan dien je deze verloopkabel zelf aan te schaffen.

Audio

Een ander pluspunt van de Acer Iconia Tab W700 zijn haar audio prestaties. De stereo luidsprekers kunnen veel decibellen produceren, harder dan de gemiddelde tablet. Ook de kwaliteit is prima te noemen. Zeker de lagere tonen, iets waar tablets veel moeite mee hebben, zijn van relatief goede kwaliteit.

Plaats je de tablet-computer in het dock dan functioneert het dock als een extra kast, waardoor het geluid nog beter klinkt. Speciale uitsparingen zorgen daarvoor.

 

Iets wat niet zo snel bij een tablet wordt opgemerkt, maar wat ik toch in dit hoofdstuk wil benadrukken, is een zoem-geluid afkomstig van de processor. De Intel processor is krachtig, zoals we later zullen zien wat je soms hoort. Het zoemen kan irritant zijn als je aan het werk bent zonder geluid (muziek) op de achtergrond. Dit is een nadeel wat inherent is aan de gekozen SoC.

Ook wordt de tablet aan de achterkant, en soms vooral aan de zijkant van de ventilatoren, nogal warm. Het kan voorkomen dat je de tablet in portrait-modus vast hebt in je handen, en dan is deze hitte niet prettig aan je handen. Je zult je handen niet verbranden en Acer heeft geen andere keuze. Dit is wel een aspect dat je mee moet nemen bij je beslissing.

Prestaties

De Acer W700 koop je vooral om haar prestaties. De tablet presteert goed op veel belangrijke punten. De accuduur bespreken we later. De software ook. In dit hoofdstuk bespreek ik de snelheid van de tablet bij ‘normaal’ en ‘zwaar’ gebruik.

Als eerste het normale gebruik. In vergelijking met een iPad of Android tablet kan deze tablet makkelijk mee, ondanks het veel loggere besturingssysteem. Standaard taken als navigeren door menu’s, het gebruiken van simpele applicasties en het surfen over Internet verlopen boven verwachting snel.

Dit zien we ook terug in de benchmark tests die we draaiden op de Internet Explorer 10 browser, de standaard browser van Windows 8. Het is niet helemaal eerlijk om deze Windows 8 tablet te vergelijken met de concurrentie Android en iPad. Maar ook met de (nog beperkte) benchmarks van andere Windows 8 tablets wint de W700!

De zwaardere taken worden ook goed en vooral snel uitgevoerd. Ik heb nog nooit een Windows tablet meegemaakt die grote Excel bestanden, grafische projecten en multitasken zo goed bij kon benen. Meerdere Chrome vensters gebruiken  met in totaal tientallen tabbladen, Office programma’s en tegelijkertijd zonder problemen in kunnen loggen op bedrijfssoftware, het is allemaal geen probleem voor de Acer W700. De tablet kan makkelijk op tegen de mid-end laptops en desktops van dit moment.

Opslag

Direct bij het eerste gebruik houd je slechts 28 GB vrij omdat de rest van het 64 GB geheugen wordt gebruikt door de Windows software en allerlei meegeïstalleerde software. Door deze laatste software te verwijderen maak je weer enkele gigabytes vrij. Er is helaas geen SD-poort aanwezig.

Connectiviteit

Wat ons opviel was dat de WiFi-connectie soms weg viel. Het issue gebeurde zeer sporadisch, maar het is toch een aspect wat niet zo hoort te zijn. Het WiFi signaal en de snelheid van down- en uploaden was wel uitstekend.

Accuduur

Ondanks dat Acer een minder energiezuinige SoC gebruikt, de derde generatie Core i3, merkten we op dat de accuduur uitstekend is. Bij normaal gebruik kan de tablet-computer makkelijk een volle dag mee. Ga je zwaardere taken uitvoeren dan is een dagdeel nog steeds makkelijk haalbaar. Na bijvoorbeeld anderhalf uur HD video weergave is slechts zo’n 20 procent van de accu verbruikt.

Een nadeel van deze tablet, waarschijnlijk door het gebruik van de SoC in combinatie met Windows 8, zijn de achtergrond processen. Je dient de tablet te behandelen als een computer. Zet je de W700 niet in slaapstand dan zal de processor blijven werken. Werk je veel in de desktop, controleer dan regelmatig alle lopende processen en sluit applicaties die je niet gebruikt correct en volledig af. Alleen in dat geval voorkom je dat de tablet na een nacht of dag zonder gebruik nog werkt zonder de lader aan te hoeven sluiten.

Software & gebruiksvriendelijkheid

Over Windows 8 zullen we het maar kort hebben. De software werkt uitstekend in combinatie met Touch én met de legacy Windows software. Vooral dat laatste zal veel gebruikt worden bij deze productie-tablet. De Windows 8 gestures zul je moeten leren gebruiken om het werken met het Windows 8 systeem effectief te maken.

Acer heeft wederom haar eigen software meegeïnstalleerd, waaronder de Acer Ring (snelkoppelingen naar veelgebruikte documenten en applicaties) en bijvoorbeeld apps die werken met de Acer Cloud. Ook is third-party software, zoals een proef-versie van een antivirus applicatie meegeïnstalleerd. Ik wordt niet enthousiast van deze bloatware. Consumenten weten deze ongevraagd voorgeïnstalleerde software zelf wel te vinden indien men daar behoefte aan heeft. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om de consument bijvoorbeeld te wijzen op de functionaliteit van een antivirus pakket.

Plus & minpunten

+ Uitstekend HD beeldscherm
+ Handige accessoires meegeleverd
+ Uitmuntende prestaties
+ Goede accuduur

- Lomp en log
- Van de 64 GB is minder dan 30 GB vrij bruikbaar
- Geen SD-slot
- Soms een zoemend geluid en tablet kan warm worden
- Indicatie-led’s van Bluetooth keyboard functioneren niet goed

Conclusie

De Acer Iconia Tab W700 is groot, ziet er lomp uit en voelt ook zo aan. Dit aspect moet meegenomen worden in je aankoopbeslissing. Vind je dit geen probleem, dan heb je met de Acer W700 een uitstekende en vooral multifunctionele en productieve tablet in handen. Met een uitstekend beeldscherm, zeer goede prestaties en een goede accuduur, genoeg connectiviteit en een uitstekende reeks meegeleverde accessoires.

De prijs van 700 euro, voor de i3-versie met 64 GB, is aan de hoge kant. Echter, bekijk je alle opties, de pluspunten en de meegeleverde accessoires dan is deze prijs acceptabel. Deze Acer tablet is absoluut goedgekeurd tijdens de test. Je zult absoluut geen miskoop doen als je deze tablet aanschaft. Eindresultaat: 4 sterren, oftewel een welverdiende 8!

Acer W700 kopen

Dit zijn de actuele prijzen en voorraden van de Acer Iconia Tab W700:

Acer Iconia Tab W700 64GBDe Acer Iconia Tab W700 64GB wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Bekijk hier alle Acer Iconia Tab W700 prijzen.

Foto’s Acer W700 review

4 reacties

 1. Uit deze review kan ik helaas niet opmaken hoe je deze tablet kunt gebruiken in combinatie MET het bluetooth toetsenbord en ZONDER het docking station.

  STEL dat je dat wel zou willen, betekent dit dan dat je de tablet zelf maar plat op je bureau of schoot moet leggen? Je kunt toch moelijk met één hand je tablet overeind houden om dan vervolgens met slechts de ander hand te kunnen typen.

  Ook staat niet vermeld hoeveel de gehele combinatie tablet + docking + toetsenbord weegt.
  Sterler nog, als je in een review al aangeeft dat “het ons niet handig (lijkt) om deze tablet veel mee te nemen op reis”, wat is dan nog het nut van deze tablet??

  Was het idee van een tablet juist niet dat je een portable computer hebt waarmee je ook dingen kunt doen die je niet zo snel met je laptop zult doen?

  Kort samengevat: Als ik deze review lees zou ik absoluut niet weten waarom ik deze ‘tablet’ zou kopen in plaats van een goede ultrabook.

  • De tablet kun je ook in de meegeleverde lederen case plaatsen, die tevens dienst doet als een soort van tablet stand. Prima om de tablet mee rechtop te zetten.

   Je hebt het dock niet nodig om het toetsenbord via Bluetooth te verbinden. Dit werkt allemaal onafhankelijk van elkaar.

   De mobiele factor van de tablet is inderdaad gereduceerd door het grote formaat. Neem daarbij het nog grotere dock, en je kunt er niet heel veel meer mee.

   Natuurlijk zijn er wel andere manieren om de tablet te vervoeren, bijvoorbeeld op reis. Ook zijn er genoeg alternatieve opties om de tablet te bevestigen, bijvoorbeeld met andere universele stands, hoewel ze wel groot en stevig moeten zijn.

   Met één hand de tablet omhoog houden is mogelijk maar toch zwaar. De tablet op schoot houden, bijvoorbeeld in bed, is dan weer stukken gemakkelijker en prima te doen.

   Ik heb het gewicht van het hele pakket helaas niet kunnen wegen. Ik verwacht dat het dock zeker 500 gram weegt, misschien wel richting de 750 gram. Met inschuifbaar dock-plaatje is het niet licht. De stand/case heeft een ‘normaal’ gewicht voor het formaat. Iets zwaarder dan een vergelijkbare case ivm de grootte.

 2. Wordt er bij deze tablet een stylus meegeleverd? En zo ja, hoe is de functionaliteit?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.