Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief

| Geen reacties

Archos 101 XS review

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:

Archos is een oudgediende in tabletland, want het merk maakte al tablets toen Apple nog druk was met MP3 spelers. Ondanks deze voorsprong heeft het merk nooit de neiging gehad voorop te lopen. Archos streeft liever naar de beste prijs/kwaliteit verhouding en richt zich op het iets goedkopere segment. De Archos 101 XS is de uitzondering die de regel bevestigt. Met een ingebouwde standaard en een toetsenbord springt Archos relatief vroeg in de markt van de hybride tablets. Is deze poging een succes? Dat lees je in deze review.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Archos 101 XS is mooi en lelijk tegelijk. Archos heeft door wit plastic en roestvrij staal te combineren, geprobeerd een stijlvolle en stevige tablet te produceren. Hier is het merk deels in geslaagd. Het roestvrij staal geeft de tablet inderdaad meer uitstraling dan zijn voorgangers. Helaas ziet het witte plastic er wat goedkoop uit. Zwart was misschien een veiligere keuze geweest. Daarnaast valt op dat de tablet nogal snel beschadigd. Zeker de achterzijde raakt eenvoudig bekrast.


Helaas zorgt het gebruik van roestvrij staal niet voor voldoende stevigheid. Daardoor lijd de 101 XS aan een bekend Archos euvel. De tablet is buigbaar, zichtbaar in vervorming in het scherm. Dat maakt de tablet ongeschikt om zonder extra bescherming te vervoeren.

De meegeleverde toetsenbord / tabletcase combinatie biedt de tablet iets meer bescherming. Maar individueel is ook het toetsenbord buigzaam en daardoor kwetsbaar.

Aan de zijkant van de tablet zitten de aan/uit knop en de volumetoetsen verwerkt. Deze toetsen steken niet ver uit de rand, zijn klein en liggen erg dicht bij elkaar. Deze combinatie zorgt ervoor dat de knoppen soms lastig te vinden zijn en zeer lastig van elkaar te onderscheiden zijn.

Specificaties

De 101 XS is uitgerust met een TI OMAP 4470 dual-core processor en 1GB RAM geheugen.

De tablet heeft voldoende aansluitingen beschikbaar. Hij beschikt over een microUSB poort, een mini HDMI poort, een mini-jack audioaansluiting en een ingang voor een microSD kaart. De USB poort heeft een host functie, dus met een verloopkabel kunnen USB sticks worden aangesloten. De opslagruimte van de 101 XS bedraagt 16GB.

Voor de camera moet je de 101 XS niet kopen. Aan de voorkant zit een webcam verwerkt, met een kwaliteit van 1 megapixel. Niet voldoende voor mooie foto’s of goede video’s dus.

De ene luidspreker van de tablet zit gelukkig netjes aan de voorkant, naast het scherm. Hierdoor wordt het geluid rechtstreeks naar de gebruiker gericht. Dat zorgt ervoor dat er geen geluid verloren gaat en dat de best mogelijke kwaliteit bij de gebruiker terecht komt.

Van die ‘best mogelijke’ kwaliteit moet je helaas niet teveel verwachten. Het apparaat heeft weinig volume en weinig diepte in het geluid. Voor de audio-prestaties moet je niet bij de 101 XS wezen.

Scherm

Het 10.1 inch scherm van de XS 101 heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels en levert goed beeld. De kleuren zijn goed en ook het zwart is dieper dan bij sommige concurrenten. De resolutie is lager dan veel nieuwe tablets, maar past bij de prijs van deze Archos. De helderheid van het scherm valt tegen. Bij fel licht is het daardoor lastig lezen van het relatief donkere scherm.

Toch komt ook bij het behandelen van het scherm de zwakke bouw van de tablet boven tafel. Als je wat kracht zet op het scherm, zie je het beeld op het scherm direct vervormen. Het laat zien dat het scherm kwetsbaar is en dat de glasplaat boven het scherm niet erg dik en stevig is. Wederom een reden om de tablet niet onbeschermd te vervoeren.


Keyboard dock: Coverboard

Zoals inmiddels bekend komt de Archos 101 XS met een keyboard dock. Archos heeft dit toetsenbord de ‘Coverboard’ gedoopt. De naam maakt duidelijk wat het is: enerzijds een magnetische cover, anderzijds een toetsenbord. De magneten zijn sterk, wat natuurlijk een goede eigenschap is. Het heeft ook een nadeel, want het loshalen van de cover is soms een lastig klusje.

Op het toetsenbord kan een standaardje opgeklapt worden. Ook daarin zitten magneetjes verwerkt, waardoor de tablet goed vastklikt zodra hij in het toetsenbord wordt gezet. Dit mechanisme is eenvoudig en soepel. De sterke magneet zorgt ervoor dat de tablet lekker stevig staat.

De toetsen van het keyboard zitten dicht op elkaar, waardoor tijdens het typen eenvoudig de verkeerde toets wordt aangeslagen. De toetsen voelen wel degelijk aan.

Het keyboard heeft geen extra accu, zoals we bij sommige concurrenten zien. Hij functioneert dus met behulp van de tablet-accu. De Coverboard biedt alleen een extra microUSB aansluiting.

De Coverboard heeft extra knoppen om Android te besturen. Hij beschikt over een ‘home’-knop en een extra menu-knop, naast een rij functietoetsen voor multimedia besturing. Helaas ontbreekt een trackpad.

Software

De 101 XS werd bij introductie geleverd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Tijdens het schrijven van deze review heeft Archos een update uitgebracht naar Android 4.1 Jelly Bean.

Archos levert met de Android software een aantal voorgeïnstalleerde applicaties mee. Met de ‘remote control’ applicatie kun je Archos apparaten aansturen via het lokale netwerk. Daarnaast worden een muziek en video applicatie meegeleverd.

Sinds Android 4.1 is er een ‘mapping tool’ geïnstalleerd, waarmee de knoppen van een USB game controller gekoppeld kunnen worden aan virtuele knoppen. De tool maakt het mogelijk om met de game controller een willekeurig spel te bedienen.

Prestaties

De gekozen hardware maakt van de Archos 101 XS geen krachtpatser. De dual-core OMAP 4470 processor kan niet concurreren met bijvoorbeeld de Nvidia Tegra 3 processor.

Dat maakt de Archos niet supersnel, maar we kunnen ook geen échte vertragingen vinden. De software draait soepel genoeg en zorgt nooit voor frustratie. Toch voel je tijdens het gebruik dat Android net iets trager reageert dan we van het OS gewend zijn. Het laden van websites duurt soms net te lang en ook scrollen voelt iets vertraagd.

Tot zover onze ervaring als gebruiker. Tot onze verbazing kwamen de benchmarks niet overeen met deze conclusie. De tablet slaagt voor de meeste tests met vlag en wimpel:

Conclusie

De Archos 101 XS is de beste Archos tablet die we tot nu toe zagen. Hij is prettig in gebruik en ziet er mooier uit dan zijn voorgangers. De Coverboard maakt van de 101 XS een productieve tablet voor een prima prijs. Helaas komt het geheel wel wat stevigheid tekort. We zijn bang dat de tablet hierdoor onnodig kwetsbaar is.

De prestaties van de tablet komen overeen met de verkoopprijs. We hebben veel tablets sneller zien zijn. Als we de prestaties afzetten tegen het gebruiksgemak, dan vormt de 101 XS een mooi totaalpakket voor de veeleisende gebruiker met een kleine portemonnee.

Voordelen

  • inclusief toetsenbord
  • toetsenbord doet ook dienst als cover
  • Android 4.1 Jelly Bean

Nadelen

  • scherm heeft lage helderheid
  • veel plastic, niet heel robuust

Foto’s

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.