AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| Geen reacties

Dell XPS 12: Meer ultrabook dan tablet

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

Toen Dell een aantal jaren geleden de Inspiron Duo op de markt bracht, zaten nog weinig consumenten te wachten op een combinatie tussen laptop en tablet. Het apparaat werd geen groot succes en verdween stilletjes van de markt. Vandaag de dag zijn de hybride tablets in opkomst, dus is het voor Dell een mooi moment om het nog eens te proberen. Ze doen dat met de XPS 12, een ultrabook met kantelbaar scherm.

Specificaties

Al lijkt de XPS 12 veel op de Inspiron Duo, er zijn vooral veel verschillen. De XPS 12 is allereerst een stuk duurder dan zijn voorganger. De reden hiervoor is de betere en dus duurdere hardware. De prijs is afhankelijk van de gekozen configuratie. Er is keuze uit de volgende modellen:


  • Intel Core i5 - 4 GB geheugen - 128 GB SSD - € 999,-
  • Intel Core i5 - 8 GB geheugen - 256 GB SSD - € 1199,-
  • Intel Core i7 - 8 GB geheugen - 256 GB SSD - € 1299,-

Deze review is geschreven op basis van het duurste model. Over de prestaties van de i5 modellen kunnen we dus geen uitspraken doen, al verwachten we dat die configuraties ook prima prestaties met zich mee zullen brengen.

Zoals gezegd beschikt ons testmodel over een dual-core i7 processor uit de Ivy Bridge generatie. Deze processor is ontwikkeld voor mobiele apparaten en is bijzonder energiezuinig. Op grafisch gebied biedt een Intel HD 4000 GPU ondersteuning. De hybride werkt met 8 GB DDR3 werkgeheugen een Solid State Disk van 256 GB. Hij ondersteunt natuurlijk WiFi en Bluetooth 4.0. Er zijn twee USB aansluitingen aanwezig en een DisplayPort.

Het apparaat weegt meer dan 1,5 kilo. Dat is een prima gewicht voor een ultrabook, maar als tablet is de XPS 12 een zware jongen.

XPS 12 als tablet

Door het scherm van de XPS 12 180 graden te draaien maak je van de ultrabook een tablet. Dat is echter geen tablet zoals we gewend zijn. Het is belangrijk om te weten dat het scherm niet losgekoppeld kan worden van de rest van het apparaat. Je draagt dus altijd het volledige gewicht bij je.

Daarnaast is deze XPS 12 technisch gezien meer laptop dan tablet, wat betekent dat de hardware niet optimaal gekozen is voor mobiel gebruik. Veel Windows 8 hybriden zijn uitgerust met een Intel Atom processor. De XPS 12 heeft een Intel i7. Het belangrijkste verschil zit daarbij in het energieverbruik en de geproduceerde hitte. Een Atom processor heeft geen koeling nodig en verbruikt extreem weinig energie. Deze i7 processor heeft wel een actieve koeling nodig en verbruikt iets meer energie. Daardoor gaat de accu van de XPS 12 minder lang mee dan die van concurrenten als de Samsung Ativ Smart PC. En je hoort tijdens het gebruik het gezoem van de ventilator. Hier staat tegenover dat de XPS 12 veel betere prestaties levert.

Uiterlijk

De XPS 12 voelt degelijk en stevig aan. Het enige fragiele punt is de bevestiging van het scherm. Deze zit uiteindelijk met twee 180 graden draaiende scharniertjes vast aan het frame. Deze scharniertjes zijn de zwakste plek in het design. Wees dus voorzichtig tijdens het kantelen.

Voor een laptop is de XPS 12 lekker dun, voor een tablet is hij met 2 centimeter aan de dikke kant.

Het kantelen van het scherm zorgt er niet alleen voor dat je kunt kiezen tussen een tablet-modus en een ultrabook-modus. Het is ook mogelijk het scherm om te draaien, terwijl het ultrabook open blijft staan. Op die manier kan de XPS 12 optimaal gebruikt worden voor presentaties aan een kleine groep, waarbij het toetsenbord gewoon gebruikt kan worden.

Het toetsenbord beschikt over een ruim touchpad met ondersteuning voor multi-touch. Alle Windows 8 gestures kunnen toegepast worden met dit touchpad. De bovenste rij toetsen van het toetsenbord is gereserveerd voor een aantal systeemfuncties. Hiermee kan o.a. de helderheid van het scherm worden aangepast, evenals het volume.

Accu

We hebben onze accu benchmark meerdere keren gedraaid, maar steeds hield de XPS 12 het niet langer vol dan 5 uur. Daarbij wordt het apparaat natuurlijk wel maximaal belast. Onder normaal gebruik zal de XPS 12 minimaal een uur langer meegaan. Maar ook dan is het geen geweldige score.

Prestaties

Ons testmodel XPS 12 beschikt over de best mogelijk hardware en dit komt de prestaties ten goede. De combinatie van de snelle processor, 8GB werkgeheugen en SSD schijf zorgt ervoor dat hij supersnel opstart. Binnen 13 seconden zagen we het login scherm verschijnen.


Onze benchmark tool Novabench geeft een score van 685, verdeelt over een aantal geteste aspecten. We hebben nog niet veel vergelijkbare Windows 8 systemen getest om die score duidelijk in een context te plaatsen. Een rondje over het web laat wel zien dat de XPS 12 hiermee betere overall prestaties levert dan de Lenovo Yoga 13 en de Samsung Ativ Smart PC Pro.

Beeld en geluid

Het 12,5 inch scherm is een LCD IPS variant met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat is een hoge resolutie voor een dergelijk klein scherm. Dit resulteert is haarscherp beeld, maar onder Windows betekent dit ook dat sommige lettertjes wel erg klein worden. Film en video profiteert wel van het scherpe beeld en de hoge resolutie.

Het scherm heeft een Gorilla Glass coating, dus het zou tegen een stootje moeten kunnen. Ook de kijkhoek van het scherm is prima, net als de helderheid. Deze laatste is wel de grootste verbruiker van de accu, dus wees daar vooral zuinig mee.

Net als elke andere tablet en ultrabook heeft ook de XPS 12 geen waanzinnig goed geluid aan boord. Je kunt het volume flink opvoeren, maar je moet geen wonderen verwachten van de luidsprekertjes. Lage tonen zijn afwezig en hoge tonen klinken vrij schel.

Software: Windows 8

De XPS 12 draait op Windows 8 en daarover hebben we de laatste tijd voldoende geschreven. Daar zullen we je niet opnieuw mee vermoeien.

Belangrijker zijn de programma’s die Dell standaard meelevert. Dat zijn er niet zoveel en dat vinden we vaak een voordeel. Hoe minder software, hoe meer vrije ruimte. Dell heeft ervoor gekozen om een eigen ‘Windows 8 uitleg tool’ mee te leveren, net als een eigen app van het Dell Support Center. Daarnaast vinden we vier Microsoft tools, Photo Gallery, Windows Movie Maker, Skype en een Office installatiehulp. Microsoft Office zul je wel zelf aan moeten schaffen, helaas.

Conclusie

De XPS 12 is vooral een ultrabook en daarbij ‘ook’ een tablet. Koop hem dus alleen als je hem slechts af-en-toe als tablet wilt inzetten. Voor regelmatig tabletgebruik is hij simpelweg te zwaar, te dik en misschien ook wel te duur.

Hij is mooi vormgegeven, degelijk en levert erg goede prestaties. Hij scherm is scherp en het toetsenbord werkt prettig. Het kantelbare scherm is handig en maakt het apparaat multifunctioneel.

De batterijduur valt tegen, net als het soms slecht reagerende trackpad. Gelukkig biedt het touchscreen in dit laatste geval uitkomst.

Heb je genoeg gespaard en zoek je een volwaardige, krachtige Windows laptop om af-en-toe als tablet in te zetten, dan zou is deze Dell een prima keuze.

Voordelen Dell XPS 12:

  • Multifunctioneel
  • Goede prestaties
  • Compact scherm met hoge resolutie

Nadelen Dell XPS 12:

  • Tegenvallende accuduur
  • Touchpad reageert soms slecht
  • Voor de tabletliefhebber: duur en zwaar

Foto’s

Dell XPS 12 kopen

De Dell XPS 12 is alleen te koop via Dell’s eigen webwinkel.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.

Array ( )