Lenovo Yoga 13 review: Veel ultrabook, amper tablet

1

Is het een laptop, ultrabook of tablet-computer? Dit was de voornaamste vraag die we beantwoord wilden zien tijdens het testen en maken van de Lenovo Yoga 13 review. Het unieke apparaat is sinds het begin van 2013 op de markt. De Windows 8 convertible is in verschillende standen te gebruiken. We kijken in deze test voornamelijk naar het gebruik als tablet, maar ook andere mogelijkheden worden uitgebreid besproken.

In deze tablet review wordt de Lenovo Yoga 13 met Core i5 (i5-3317U - 1,7 GHz), 4 GB RAM en 128 GB opslag getest, welke een adviesprijs heeft van 1199 euro.

Ontwerp

Kijk je naar de Lenovo Yoga 13 als ultrabook dan is het apparaat een standaard ultrabook. Het formaat is kleiner dan een traditionele laptop, maar de Yoga 13 is ook weer niet de lichtste en kleinste ultrabook die er is. Het onwerp is stijlvol en de oranje versie is zelfs speels te noemen.

De behuizing oogt degelijk. En zo voelt de últrabook ook aan als je ‘m vasthoudt of op je schoot hebt staan. De behuizing is stevig en het is prettig om te weten dat de metalen behuizing aan de zijkant van het toetsenbord (naast de poorten) en aan de zijkant van het beeldscherm nog een millimeter uitsteken. Bij een eventuele stoot of val zal deze minieme uitstulping het verschil kunnen zijn tussen wat schade of een kapot product.

Ultrabook en/of tablet?

De Levovo Yoga 13 is eigenlijk een ultrabook met touchscreen. Door middel van twee innovatieve scharnieren is het beeldscherm 360 graden om te kantelen zodat de ultrabook rechtop te zetten is én als tablet-computer kan functioneren.

Klap je het scherm voor meer dan 180 graden om dan werken het keyboard en touchpad niet meer. Dit is noodzakelijk want deze kun je anders per ongeluk aanraken of ze begeven zich aan de onderkant van het apparaat en raken de ondergrond, in tablet-modus.

In de praktijk zal de Yoga 13 voornamelijk als ultrabook gebruikt worden. Het product is duidelijk als ultrabook ontworpen. De tablet-feature is een leuke bijkomstigheid en zo zul je deze ook het meest vaak gebruiken. De beschikbaarheid van een toetsenbord en in mijn geval het aansluiten van een Bluetooth muis (een must, wat mij betreft) zorgt ervoor dat je beide opties ook vaker gebruikt. En als je dan regelmatig aan het typen bent of de muis gebruikt dan is het niet handig om de Yoga 13 te vervormen in een tablet als dat eens zo uitkomt.

Daar komt bij dat 13,3 sowieso groot is voor een tablet-computer. Net nu de markt een beweging laat zien naar kleinere tablets (7 en 8 inch). Tel je daarbij op het niet afneembare toetsenbord, dan wordt ook het gewicht een heikel punt. Een tablet van zo’n anderhalve kilo is niet makkelijk lange tijd in je handen te houden. Liggend op je schoot is nog te doen maar de Yoga 13 als tablet zelf omhoog houden, zoals je in bed of liggend op de bank doet, is vrijwel onmogelijk.

Dit houdt in dat ik in de praktijk vaker de Yoga 13 in tablet stand-modus gebruikte in plaats van de tablet-modus. En dat is zonde want het unieke van de Yoga 13 is juist de mogelijkheid tot het omvormen van de ultrabook tot tablet.

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een matige resolutie van 1600 bij 900 pixels (16:9) wat een pixeldichtheid van 138 pixels per inch als resultaat heeft. Deze pixeldichtheid is voor een laptop of ultrabook van nu gemiddeld te noemen. Echter, beschouw je de Yoga 13 als tablet-pc dan komt de resolutie tekort ten opzichte van haar concurrenten. Dit gezegd hebbende valt weinig op of aan te merken als het om de schermweergave van deze ultrabook gaat. Het beeldscherm krijgt dan ook een voldoende (6 uit 10).

Overigens werkt het multitouchscreen naar behoren.

Audio

De luidsprekers zijn verwerkt in de achterzijde van de ultrabook, naast de ventilatieschacht. Het volume van de Yoga 13 kan tot een acceptabel niveau worden opgeschakeld. Ook de kwaliteit van het geluid is zeer goed te noemen, vergelijkend met andere tablet-computers.

De positionering van de audio is matig maar in de praktijk levert dit verrassend weinig problemen op. Als ultrabook lijkt het geluid naar achteren gericht maar op een magische manier lijkt via het toetsenbord een flink aandeel van de audio rechtstreeks naar je oren verzonden te worden.

Gebruik je de Lenovo Yoga 13 als tablet dan vind je de luidsprekers aan één lange kant van de tablet. De plaatsing is in dit geval voldoende en ook nu is de geluidverspreiding boven onze verwachting. Vergelijkend met andere tablets is de audio uitstekend te noemen! Score: 9.

Toetsenbord & touchpad

Op het toetsenbord is niks aan te merken. Handig zijn de twaalf functieknoppen die verwerkt zijn in de toetsen  tot en met F12.

Het touchpad ondersteunt multitouch, een must als het om Windows 8 ultrabooks gaat. Echter, dit levert regelmatig problemen op. Als eerste valt op dat het hele touchpad in te drukken is, als zijnde een muisklik. Dat lijkt handig, maar vaak genoeg wordt een beoogde klik niet waargenomen, simpelweg omdat de locatie van de klik op het touchpad (blijkbaar) niet goed was.

Een ander vervelend aspect is de verwerking van de Windows 8 multitouch gestures in het touchpad en bijbehorende software. Dit zou juist handig moeten zijn om zo de touch-interface van het besturingssysteem te kunnen bedienen vanaf de touchpad. Echter, vaker werken enkele functies irriterend. Zo betekent een veeg vanaf de linker rand van het touchpad richting het midden het openen van de laatstgebruikte app. Deze beweging maak je vaak als je slechts met je muis van links naar rechts wilt gebruiken. En dat wordt na enkele keren heel irritant.

Prestaties

De Core i5 chipset (1,7 Ghz - dual-core) is een flink werkpaard. Voor een dure ultrabook is dit een ‘normale’ chipset. Echter, kijkend naar een tablet-computer kun je constateren dat dit een van de meest krachtige SoC is die tot nu toe gebruikt wordt. Dit zien we ook in de benchmarks die we draaiden.

Dit zijn de resultaten van drie browser benchmarks. We zien dat de twee geteste Windows 8 tablets met Intel Core i5 processor bovenaan staan in de vergelijker.

Het gezoem van de Intel processor is beperkt tot een minimum. De Yoga 13 van Lenovo wordt wel warm maar niet heel heet.

Connectiviteit

Net als bij de prestaties en de audio scoort de Yoga 13 een 8 als het gaat om connectiviteit. 2 USB-poorten (1 x 2.0 en 1 x 3.0), Bluetooth, WiFi 802.11 b/g/n en een HDMI-poort zorgen voor een volwaardige connectiviteit die je van een ultrabook verwacht, en een bovengemiddeld aantal aansluitopties, kijkend naar de tablet-pc. De aanwezigheid van een volwaardig SD-slot is een plus.

Accuduur

In onze tests merkten we een groot verschil op tussen licht gebruik en zwaar gebruik. Gebruik je de Lenovo Yoga 13 enkele uren per dag met voornamelijk lichte applicaties en het browsen op internet, dan is een volle dag op één accuduur gegarandeerd mogelijk. Op het einde van de dag hadden we altijd nog meer dan 25% van de accu capaciteit over, ondanks dat de ventilatie frequent aan stond.

Bij zwaar gebruik merk je dat de Core i5 processor krachtig is maar ook veel energie verbruikt. Bij het gebruik van desktop applicaties zoals Word, Excel, Paint.net, enzovoorts keldert de accuduur. Een hele avond zwaar gebruik zal de Yoga 11 leegtrekken in zo’n 4,5 tot 5 uur.

Overigens werkt de slaapstand van de Yoga 13 uitstekend.

Dit zijn nog steeds prima resultaten, kijkend naar het energieverbruik van concurrerende tablet-pc’s.

Software

Over Windows 8, de aanwezige software, is al genoeg geschreven. Hier is niets op aan te merken.

Wel valt de aanwezigheid van bloatware op. Natuurlijk is een bepaalde hoeveelheid software en drivers van Lenovo noodzakelijk. Maar houdt alstublieft apps als McAffee en Amazon achterwege.

Plus- en minpunten

+ Degelijke en stijlvolle behuizing
+ Zeer goede prestaties
+ Prima toetsenbord
+ Uitstekende audio kwaliteiten

- Groot en erg zwaar voor een tablet
- Touchpad irriteert (muisbewegingen worden aangezien als Windows 8 gestures)
- Aan de dure kant

Conclusie

Oke, ultrabooks zijn niet goedkoop. Een ultrabook met relatief goede specificaties is nog een stuk duurder. Tel daarbij op extra features (zoals het multitouch aanraakscherm en het omklapbare beeldscherm) en je hebt een erg duur apparaat. De adviesprijs van het geteste model (1199 euro) liegt er dan ook niet om.

De Lenovo Yoga 13 moet gewoon als ultrabook beschouwd worden. De tablet stand-modus is ook wel eens handig, bijvoorbeeld bij het als je met meerdere personen naar het scherm aan het kijken bent. De Yoga 13 in tablet-modus is simpelweg te zwaar om als heuse tablet te kunnen fungeren. De keren dat de Yoga 13 geschikt is om als tablet te gebruiken (bijvoorbeeld het bekijken van een korte video als je het product op je schoot hebt staan) voldoet de laptop-modus ook. De meerwaarde als tablet-pc is minimaal.

Verder functioneert de Lenovo Yoga 13 uitstekend. Alle opties die je van een ultrabook verwacht zijn aanwezig en de prestaties zijn allemaal als bovengemiddeld tot uitstekend te kwalificeren.

Lenovo Yoga 13 kopen en meer informatie

Bekijk hier alle Lenovo Yoga 13 specificaties.
Bekijk hier alle Lenovo Yoga 13 prijzen.
Bekijk en vergelijk hier alle Lenovo tablets, hybriden en convertibles.
Bekijk en vergelijk hier alle convertibles.
Bekijk hier de Lenovo Yoga 11 hands-on review, een kleinere en lichtere versie met Windows RT.

Foto’s Yoga 13 review

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 13.3 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 1600 x 900
 • Afmetingen 333.4 x 224.8 x 16.9 mm
 • Processor 3e generatie Intel i3 i5 of i7
 • Gewicht 1540 gram
 • Opslagruimte 128 / 250
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

 1. Leuke review. Ik heb nu 1 week de lenovo en ben er erg blij mee hoe alles werkt.
  Ja die touchpad had iets beter gekund, maar ik gebruik het toch alleen maar zoals bij mijn oude laptop.

  Beeldscherm is beter dan hoe het in de review beschreven wordt. bedoel dat wanneer je veel met de touchscreen werkt en je hebt een full HD scherm dan worden die letters irritant klein en is de scherm in mijn ogen lastiger te gebruiken.
  Heb nu al heel wat filmpje via youtube gekeken en de qualiteit is prima.

  Dat je de scherm in zijn geheel kan omklappen is leuk, maar dit gebruik ik te weinig. Ik vindt het nu eenmaal prettiger werken als de scherm rechtop staat. Je hebt eigenlijk 2 keuzes met de scherm rechtop: met of zonder toetsenbord.
  ik vind het fijnst dat wanneer de toetsenbord naar achteren is geklapt en de scherm dus lekker dichtbij hebt. moet ik dan typen dan kan het via de scherm en anders klap ik heel snel de toetsenbord terug. Dit werkt voor mij uitstekend en snel.

  geluid had voor mij toch iets beter gekund, maar misschien dat ik de Bass ergens wat kan aanpassen en hoger zetten. Nu klinkt het zo licht! Geluid wordt indd direct naar je oren gezonden.

  voor mij zitten er voldoende aansluitingen op.

  Heb er erg lang over gedaan om uit te zoeken welke laptop met touchscreen voor mij geschikt was en heb voor mijn gevoel de juiste keuze gemaakt.

  maar denk dat wanneer je ook zo iets als dit wil hebben dat je goed moet nagaan wat je wel of niet belangrijk vindt.
  Ik gebruik een laptop 80% op schoot met de beentjes op tafel. dus is het voor mij belangrijk om een laptop te hebben die licht en dichtbij kan hebben. Deze Lenovo Yoga kan dus extra dichtbij, doordat de toetsenbord naar achter geklapt kan worden en zo de scherm met touche super handig is.

  Ik heb trouwens de grootte van de browser niet op 100% laten staan. Dit staat nu op 125% nu werkt de touche via internetten nog makkelijker, want al die kleine knoppen zijn nu makkelijker aan te raken.
  Internet Explorer heeft de functie om via de scherm in te zoemen en te vergroten.
  Bij Google Chrome werkt dit niet.

Reageer