Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Review
| Geen reacties

Microsoft Surface RT review (deel 1): Hardware

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

Eindelijk is hij daar: de Microsoft Surface RT. De eerste tablet-computer van Microsoft schept hoge verwachtingen. Een eerste tablet-computer met een nieuwe besturingssysteem (Windows RT) in een exploderende tabletmarkt zal het niet gemakkelijk maken voor het bedrijf uit Redmond. We mochten ruim een week de tablet testen. In twee delen zullen we onze beoordeling van de tests, bestaande uit dagelijks gebruik en verschillende benchmarks, publiceren. In deel 1 van deze Surface RT review is de behuizing, het beeldscherm en de hardware aan de beurt. Hoe doorstaat de Surface RT de tests?

Behuizing

Het ontwerp van de Surface RT is vernieuwend. In principe is elk individuele element niet nieuw. Het formaat, het gewicht, het materiaalgebruik en de ingebouwde kickstand zijn niet voor het eerst getoond. Echter, de combinatie van al deze elementen samen met de vormgeving is nieuw en zien we voor het eerst in een premium tablet-computer.


De look-and-feel van deze Microsoft tablet is top. Hoewel de tablet niet de lichtste is, met een gewicht van 675 gram, en ook wat groter is dan de iPad en de 10-inch Android tablets, ligt de tablet uitermate fijn in de hand. Het gebruikte materiaal, magnesium, voelt vrijwel hetzelfde aan als een iPad. Het materiaal is stevig en vlekken en vingerafdrukken zijn niet snel zichtbaar op de tablet.

De Surface tablet heeft relatief scherpe hoeken aan de zijkant maar dit doet niet af aan de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat.

Kickstand

Vernieuwend is de kickstand die zich over de hele breedte van de Surface tablet uitstrekt. De kickstand zit ingeklapt stevig vast in de tablet. Het uitklappen vergt oefening, door met een nagel in de smalle sleuf te duwen of in de insparing aan de zijkant te duwen. De kickstand schiet direct in de goede stand en is meteen te gebruiken. De tablet is in landschap-modus te plaatsen en staat vrij verticaal in een hoek wat ongeveer overeenkomt met een opengeklapt laptopscherm in gebruik.

De kickstand heeft een klein nadeel. De ingebouwde standaard is slechts in één stand te plaatsen. Je kunt de tablet alleen gebruiken op een vlakke ondergrond, in landschap-stand en in één hoek. De stand werkt niet goed als je ‘m op je schoot plaatst, hoewel je eventueel de Touch Cover als soort van onderzetter zou kunnen gebruiken.

Een ander aspect waar je op dient te letten is de onderkant van de tabletstandaard. Uitgeklapt kunnen eenvoudig krassen op een tafel ontstaan als je de Surface tablet met kickstand over een kwetsbare oppervlakte schuift.

Beeldscherm

Het 10,6 inch beeldscherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Deze resolutie brengt een pixeldichtheid van zo’n 150 pixels per inch. Dit komt ruwweg overeen met de oudere (niet Retina) iPad beeldschermen en het gros van de premium Android tablets uit 2012. Echter, de nieuwste concurrenten zitten ver over de 200 pixels per inch, zoals de nieuwste iPad (~260 ppi) en de 10 inch hd Android tablets (~225 ppi). En dit valt op. Als je met je hoofd wat dichter bij het scherm komt kun je individuele pixels onderscheiden. Hoewel dit niet storend is, is dit wel een minpuntje dat in ogenschouw genomen dient te worden als we de Surface RT willen vergelijken met haar concurrentie. Het woord HD in de ClearType HD marketingterm, zoals Microsoft het noemt, is eigenlijk een loze belofte die we helaas wel vaker zien in tabletland.

Wel moet gezegd worden dat de beeldweergave prima is. De kleurweergave is goed, wat belangrijk is met de felle kleuren die je de achtergrond en de Live Tiles kunt geven. Het contrast is ook goed te zien en het valt vooral op dat de lichtere en fellere kleuren goed tot zijn recht komen. De donkere kleuren zijn uitstekend te onderscheiden maar hier komt een relatief felle achtergrondverlichting om de hoek kijken.

De schermverhouding van deze tablet is standaard in de Windows-wereld maar op de tabletmarkt opvallend. Waar de iPad een 4:3 verhouding heeft (= 16:12 - respectievelijk de breedte en de hoogte in landschap-modus) hebben de meeste Android tablets een meer rechthoekig of platter beeldscherm (16:10). De standaard Windows RT en Windows 8 resolutie is 16:9. Met andere woorden, de Microsoft Surface RT is een stuk platter of meer rechthoekig. Dit komt goed tot zijn recht als we kijken naar de horizontale scrol-mogelijkheden die Windows RT biedt. Aan de andere kant, en dit zal in deel 2 van de review (Windows RT software) benadrukt worden, zorgt dit ervoor dat de tablet vrijwel alleen in landschap-modus efficiënt gebruikt kan worden. De kickstand, die alleen in landschap-modus te gebruiken is, is hier ook debet aan.

Audio

Over de audioprestaties van de Surface RT kunnen we kort zijn. Het volume kan niet heel hoog worden gezet, wat ik geen enkel probleem vind. Belangrijker is de kwaliteit van het geluid, welke uitstekend is te noemen. De lage tonen zijn uitstekend, voor zover dat kan bij een dunne en lichte tablet, en de hoge tonen worden zo realistisch mogelijk voortgebracht.


De positionering van de twee luidsprekers is uitstekend. Aan de bovenkant van de twee korte kanten vind je de stereo speakers, zodat je handen de luidsprekers vrijwel nooit bedekken.

Ook beschikt de Surface RT over een stereo microfoon aan de bovenkant van de tablet. In de video is dit goed te zien. Dit levert uitstekende audio op bij bijvoorbeeld het skypen met een van de twee camera’s.

Camera’s

De camera’s zijn duidelijk aangebracht voor het videochatten en pas in tweede instantie voor het maken van foto’s. De twee 720p camera’s geven verrassend goede videobeelden via Skype, zoals we al konden zien in de eerste Surface RT hands-on review video. De camera’s zijn in een hoek van 22 graden geplaatst zodat, bij gebruik van de kickstand, de frontcam omhoog is gericht naar je gezicht en de camera evenwijdig aan de tafel naar voren is gericht.

Prestaties

De gedetailleerde prestaties, inclusief benchmarks, van de Tegra 3 (quad-core 1,3 GHz) processor en het 2 GB werkgeheugen komen in het tweede deel van de Surface RT review aan bod. De prestaties van de tablet worden namelijk bepaald door de hardware in combinatie met de software.

Wel kunnen we stellen dat de snelheid van het systeem enorm goed is. Waar een Windows 8 systeem, zeker met de Intel Atom processoren, nogal wat last kan hebben van traagheid, komt dit vrijwel niet voor bij de Surface RT. De tablet start snel op en is binnen een seconde uit de slaapstand te halen. Apps starten snel op. Ook Microsoft Office 2013 voor RT (zie deel 2) start verrassend snel op en draait zeer soepel. Opvallend is dat vooral enkele nieuwe Microsoft apps, zoals de E-mail app, de Personen app en de Windows Store soms wat trager werken. Dit lijkt eerder te komen door de hoeveelheid data die gedownload moet worden dan door traag werkende software.

Bekijk hier alle Microsoft Surface RT specificaties.

Connectiviteit

De aansluitopties bij deze Windows RT tablet zijn, zoals we verwachtten, goed. Een volwaardige USB-poort met host-functie is essentieel voor een Windows tablet. Gelukkig werkt de Surface RT met veel moderne randapparatuur. Maar niet met alles! Dit is niet perse een manco te noemen maar wel een punt waar op gelet moet worden. Je kunt online checken welke randapparatuur compatible is met Windows RT. Of check alle bijpassende tablet accessoires in de TabletGuide accessoire vergelijker. Controleer dit goed voordat je overgaat tot de aankoop van een accessoire. Gelukkig werken de meeste standaard muizen en moderne geheugensticks op deze tablet. Ik testte 3 muizen en 2 geheugensticks en deze werkten gelukkig allemaal.

De HD-video output is in feite  een standaard microHDMI-poort. Je dient zelf een verloopstekker te kopen naar HDMI of naar VGA om het signaal om te zetten.

Touch Cover & Type Cover

De Touch Cover en Type Cover zullen worden behandeld in een aparte review [volgt].

In het kort kan gezegd worden dat de Touch en Type Covers niet veel voor elkaar onder doen. Het verschil in formaat en gewicht is verwaarloosbaar. Vooral de Type Cover kan gezien worden als bijna perfecte accessoire bij deze Windows RT tablet.

We kunnen stellen dat Microsoft geslaagd is om de entertainmenttablet te transformeren in productietablet met één simpele accessoire. De aanschaf van een Touch of Type cover is een must, wil je gebruik maken van de productiviteitscapaciteiten van de tablet in combinatie met Microsoft Office 2013 RT.

Andere accessoires blijven natuurlijk altijd een mogelijkheid.

Review video

Plus en minpunten: hardware

+ Stijlvol ontwerp
+ Degelijke bouw & fijne kickstand
+ Perfect bijpassende Touch & Type Covers
+ Kwalitatieve audio capaciteiten
+ Superieure connectiviteit
+ Uitstekende prestaties

- Middelmatige resolutie beeldscherm
- Tablet voornamelijk in landscape-modus te gebruiken
- Kickstand kan krasjes veroorzaken op tafel
- Aan de dure kant (vanaf €486,- los, €586,- met Touch Cover)

Conclusie: hardware

De conclusie over de hardware van de Microsoft Surface RT kan in één zin vermeld worden. De Surface RT heeft een prachtig en degelijk ontwerp, ligt fijn in de hand, biedt uitstekende prestaties en de hardware voldoet aan alle eisen als entertainment apparaat en als productieve tablet.

De losse tablet kan, als het aan de hardware ligt, uitstekend dienst doen als entertainment apparaat om bijvoorbeeld te surfen op internet, het checken van je e-mail of het bekijken van video’s. De kickstand in combinatie met een van de twee toetsenbord covers biedt een vrijwel ultieme gebruikerservaring als productieve mobiele computer.

De prijs is aan de hoge kant, vergeleken met de prijzen van concurrerende tablet-pc’s. Dit element zullen we in het tweede deel van de Surface RT review nader toelichten.

Aan de hardware zal het dus niet liggen. Over enkele dagen zal deel twee verschijnen met onze ervaringen met de Windows RT software op deze Surface tablet. Hoe bevalt de Windows RT interface? Zijn er genoeg apps beschikbaar? Hoe werkt het virtuele toetsenbord? En hoe bevalt Office 2013 RT?

Bekijk hier alle Microsoft Surface RT specificaties.
Bekijk hier alle Microsoft Surface RT prijzen.

Review foto’s

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.Doe mee met het tablet-onderzoek 2013.

In ruil voor een paar minuten van je tijd, maak je kans op 4 x 1 cadeaubon naar keuze t.w.v. 25,-


> Doe mee