Acer Iconia Tab W500 Review [VIDEO]

0

De Acer Iconia Tab W500 is in de markt gezet om de kloof tussen tablet en netbook te dichten. Deze 10.1-inch tablet kom met een keyboard dock en Windows 7. Met die combinatie kun je je tablet gebruiken voor alles waarvoor je vroeger een laptop of netbook nodig had. Iedereen kan uit de voeten met Windows, dus op dat gebied valt er niets nieuws te leren. Je beschikt over je vertrouwde software titels en hebt 100% compatibiliteit met je PC thuis. Je levert er wel wat gebruiksvriendelijkheid voor in, want we blijven zeggen dat Windows 7 verre van ideaal is voor gebruik op een tablet. De ondersteuning voor touchscreens is ouderwets en loopt mijlenver achter bij besturingssystemen als iOS en Android.

Keyboard

De toevoeging van een keyboard dock is niet uniek, maar nog steeds uitzonderlijk. Het kleine toetsenbord biedt toch nog ruimte genoeg om de handen comfortabel te plaatsen en de ruimte tussen de toetsen is groot genoeg, dus typen is een prettige ervaring. Je hoeft het onscreen toetsenbord van Windows 7 daardoor minder intensief te gebruiken en dat vinden we helemaal niet erg. Het onscreen toetsenbord van Windows 7 mag namelijk afgeschaft worden, wat ons betreft. Het zit altijd in de weg op het scherm en de toetsen zijn zo klein dat foutloos typen een ware uitdaging wordt.

Het toetsenbord biedt ook nog een ‘nipple’ muis, die we kennen van het laptop toetsenbord. Het knopje in het midden van het toetsenbord kan gebruikt worden om de muis over het scherm te bewegen. Het navigeren met de nipple vergt wat oefening, dus tijdens de test hadden we voortdurend de neiging om het touchscreen te gebruiken voor navigatie. Dit is natuurlijk geen probleem, want daarvoor is het touchscreen immers bedoeld.

Het ontwerp van de dock heeft een aantal flinke nadelen. Het gewicht van de dock is het stuk lager dan het gewicht van de tablet. Hoewel dit prettig is voor het totale gewicht, zorgt het verschil er ook voor dat het geheel van tablet en toetsenbord snel topzwaar wordt. Wanneer je het dock op je schoot gebruikt, heeft de tablet bij een lichte kanteling al de neiging door te vallen. Daarnaast is de tablet in slechts één hellingshoek op de dock te plaatsen. Het aanpassen van de hellingshoek om bijvoorbeeld spiegeling te voorkomen is daardoor niet mogelijk.

Het is niet mogelijk om de tablet en de dock in één beweging dicht te klappen. Doe je dat toch, dan loop je zelfs de kans de connectoren af te breken. Om het geheel toch dicht te klappen moet de tablet eerst worden losgekoppeld van de dock om hem daarna plat op de dock te leggen en het geheel te vergrendelen. Hierna zit de tablet er uit als een dichtgeklapte netbook en is eenvoudig te vervoeren. De tablet en het dock zitten niet muurvast aan elkaar bevestigd, ook niet na dichtklappen. Enige voorzichtigheid tijdens vervoer is dus wel gewenst.

De connectie tussen het toetsenbord en de tablet gaat via USB. Hierdoor bezet het toetsenbord één van de twee USB poorten op de tablet. De tweede USB poort zit ook aan de onderzijde van de tablet, dus zal deze niet gebruikt kunnen worden tijdens connectie met het toetsenbord. Aan de zijkant van het toetsenbord zijn echter ook twee USB poorten geplaatst, dus uiteindelijk verlies je geen aansluitmogelijkheden.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Iconia Tab W500 doet ons denken aan de Iconia Tab A500, maar dat zal niemand verbazen. De voorkant is overwegend zwart gelakt en de achterzijde is antraciet geborsteld. Aan de voorzijde van de tablet is een Windows knop geplaatst, waarmee je het toestel uit stand-by kunt halen en waarmee de specifieke Windows functies beschikbaar worden.

Acer Iconia Tab W500

De tablet biedt twee USB poorten, beide aan de onderkant. Deze kunnen dus tijdens gebruik van het toetsenbord niet worden ingezet voor extra randapparatuur. Ook de schakelaar om het scherm te vergrendelen zit aan de onderzijde. Aan de zijkant van de tablet is een HDMI uitgang geplaatst, net als een mini-jack hoofdtelefoon aansluiting. Daarnaast zit de aan- en uit knop, een volumeregeling en een 2-in-1 kaartlezer.

Aan de voor- en achterzijde van de tablet zijn camera’s geplaatst, maar daar komen we later op terug.

Specificaties

De AMD processor van de W500 draait op 1GHz, maar is geen uitblinker. Waarschijnlijk is dat een gevolg van het beperken van het energiegebruik van de processor. De processor wordt vergezeld door een Radeon HD 6250 grafische chip, die in theorie in staat zou moeten zijn tot het spelen van de hedendaagse games. We zeggen nadrukkelijk ‘in theorie’ omdat de processorkracht ontbreekt om de meest recente spellen daadwerkelijk te draaien. Gelukkig is het geheel wel in staat probleemloos HD video af te spelen, ook via de HDMI uitgang. Het scherm is prettig om naar te kijken en heeft een prima kleurweergave en kijkhoek.

De accu van de W500 gaat zo’n 6 uur mee, maar dit er erg afhankelijk van het gebruik. Wanneer we HD video kijken op volledige helderheid halveert de accuduur ongeveer.

De W500 heeft 2GB intern geheugen en een 32 GB harddisk. Door middel van geheugenkaartjes is de opslagruimte uit te breiden. Hij ondersteunt WiFi via de antenne in de tablet en ethernet via een aansluiting in het toetsenbord.

Prestaties

Zoals gezegd is de Acer Iconia Tab W500 geen krachtpatser. Ons test exemplaar beschikt over een ‘schone’ Windows 7 installatie. Daarbij duurt het opstarten van Internet Explorer zo’n 11 seconden. Het opnieuw ‘tekenen’ van het scherm, nadat we het apparaat kantelen, duurt zo’n drie seconden. Deze wachttijden zijn frustrerend.

Deze frustratie wordt verder gevoed door het gebruik van Windows 7 als besturingssysteem. Het ondersteunt besturing via de vingers, maar is daarin alles behalve ideaal. Dubbelklikken kan lastig zijn en zeker het gebruiken van het Windows startmenu vergt dunne vingers. Deze nadelen verdwijnen echter wanneer het externe toetsenbord wordt gebruikt.

Beide camera’s van de Iconia Tab W500 hebben een maximale resolutie van 1.3 megapixels. Dat laat aan scherpte nogal wat te wensen over. Om te videochatten is deze kwaliteit misschien voldoende, maar verwacht niet dat je er hoogwaardige foto’s en/of video’s mee kunt maken. Foto’s en video’s zijn onscherp en kleuren zijn onecht. Het opnemen van een video gaat zelfs erg schokkerig. We hebben wat voorbeelden voor je geschoten met de tablet.

Voorbeeldfoto

voorbeeldfoto Acer Iconia Tab W500

voorbeeldfoto - gemaakt met de Acer Iconia Tab W500

Voorbeeldvideo

Conclusie

De Acer Iconia Tab W500 is niet het beste paard van stal. In gewicht en afmetingen kan hij niet op tegen de grote jongens, zeker niet als we het externe toetsenbord meerekenen. Dat zelfde externe toetsenbord is wel de grootste pré van de W500. Het toetsenbord maakt de tablet zeer geschikt voor productiviteit. Windows 7 zorgt ervoor dat je daarbij gebruik kunt maken van de meest gangbare software, zoals Microsoft Office. Dat maakt de W500 geschikt voor zakelijke gebruikers die geen concessies willen doen op compatibiliteit en software.

Het scherm is kwalitatief goed en het bekijken van HD video is prachtig. De prestaties van de tablet zijn niet overweldigend, maar hij krijgt de lichtere programma’s probleemloos op het scherm.

Het keyboard dock is relatief licht ten opzichte van de tablet, waardoor hij te gemakkelijk kantelt. De hellingshoek kan niet aangepast worden.

Vraag jezelf af of de keuze voor Windows 7 je gelukkig gaat maken, voordat je tot de aanschaf van de Iconia Tab W500 over gaat. Als dat het geval is, dan haal je met de Iconia Tab W500 een aardige tablet in huis, waarmee je andere tabletbezitters jaloers maakt op de kantoortoepassingen. Je zult dan wel moeten accepteren dat je op het gebied van gebruiksvriendelijkheid in combinatie met mobiliteit de verliezer zult zijn.

Foto’s

Videoreview

Meer informatie, alle specificaties en de prijzen van deze tablet vind je op de speciale pagina van de Acer Iconia Tab W500.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.1 inch
  • Besturingssysteem Windows 7
  • Schermresolutie 1280 x 800
  • Afmetingen 275 x 190 x 16 mm
  • Processor AMD C-50
  • Gewicht 970 gram
  • Opslagruimte 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer