BlackBerry Playbook Review

23

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is de BlackBerry Playbook ook verkrijgbaar in Nederland. Deze 7-inch tablet van het Canadese RIM zal zich vooral moeten gaan bewijzen in de zakelijke markt. Na de introductie in het buitenland kwamen zowel positieve als negatieve verhalen onze kant op. Wij kregen van RIM Nederland een demonstratie en een review exemplaar van de Playbook. Na een weekje testen trekken wij onze eigen conclusies.

BlackBerry Playbook uiterlijk

Zoals we van BlackBerry gewend zijn is het design van de Playbook eenvoudig en degelijk. Het apparaat heeft rechte randen en hoeken en voelt stevig aan. Hij is klein genoeg om in de binnenzak van je jas of colbert te passen en hij kan eenvoudig in één hand vastgehouden worden.

Roy Peeters, Channel Sales Manager bij RIM, wist ons te vertellen dat RIM heel bewust voor deze afmetingen heeft gekozen. “Er is in eerste instantie gekozen voor 7 inch”, waarmee hij hint naar een tweede playbook in een groter formaat.”De Playbook past in je binnenzak en daardoor is hij eenvoudig mee te nemen. Dat zie ik je met de iPad nog niet doen.”

Wij kunnen ons vinden in dit verhaal. Wanneer je de tablet vooral onderweg wil gebruiken is de Playbook ideaal. Naast de 7-inch schermdiagonaal zorgen ook de rechte hoeken en de strakke afwerking ervoor dat hij eenvoudig te vervoeren is.

BlackBerry Playbook - TabletGuide.nl

Het enige nadeel van het kleinere formaat is de beperkte werkruimte op het scherm. Zeker tijdens het browsen missen we vaak de ruimte die we gewend zijn van grotere tablets. We moeten er wel bij vertellen dat RIM erin is geslaagd het scherm optimaal te benutten, maar daar komen we later op terug.

De luidsprekers van de Playbook bevinden zich aan de voorzijde en dat is een goede keuze, wat ons betreft. Veel te vaak worden luidsprekers om praktische of esthetische redenen achterop het toestel geplaatst. Hierdoor is het geluid nooit optimaal, omdat de schermzijde nu eenmaal altijd jouw kant op is gericht wanneer je de tablet gebruikt. De luidsprekertjes van de Playbook zijn dus wel rechtstreeks naar de gebruiker gericht en leveren daardoor prima stereo geluid.

BlackBerry Playbook scherm

De BlackBerry Playbook beschikt over een IPS display. Deze schermen staan erom bekend dat ze een brede kijkhoek hebben, zonder dat kleuren verloren gaan. Die kijkhoek wordt niet beïnvloed door het kantelen van de tablet, wat bij sommige andere displays wel het geval is.

Het scherm is haarscherp en de kleuren zijn prachtig diep. Hij heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels en dat is niet bijzonder hoog. Maar door al die pixels in het kleine scherm van de Playbook te persen ontstaat er wel een rustig en scherp beeld waarbij pixels erg dicht bij elkaar staan en daardoor ‘onzichtbaar’ worden.

Het display van de Playbook levert weinig hinderlijke reflectie en is niet erg gevoelig voor vlekken. Al is er geen scherm dat geen vlekken krijgt, natuurlijk. Ook in fel licht is het scherm nog goed leesbaar, maar tegen een flinke zonnige dag is ook de Playbook niet opgewassen.

De randen van het display lijken erg dik, op het eerste gezicht. Maar dit heeft een goede reden. Die randen zijn namelijk ook een onderdeel van het touchscreen. Een groot deel van die aanraakgevoelige delen zijn beschikbaar voor developers. Zij kunnen zelf functies toevoegen aan de randen. Sommige delen zijn gereserveerd voor het BlackBerry OS. Wanneer je bijvoorbeeld vanuit de link hoek je vinger het scherm in sleept, sleep je met die beweging het toetsenbord tevoorschijn. Sleep je je vinger van onderen het scherm in, dan verklein je de openstaande applicatie en kom je terug in het hoofdscherm. Doe je hetzelfde vanaf de bovenzijde, dan is daar in de meeste applicaties het menu te vinden.

Deze manier van functies verbergen zorgt ervoor dat het scherm van de Playbook optimaal wordt gebruikt. Zelden nemen hinderlijke menu’s de ruimte van je display in beslag. Daarnaast werkt het ook nog eens heel eenvoudig en intuïtief. Deze manier van bedienen is alleen niet door RIM verzonnen. Ze hebben deze techniek heel slim afgekeken van Palm en HP, die deze sleeptechnieken ook in het nieuwe WebOS gaan toepassen.

BlackBerry Playbook specificaties

Cortex A9 processor
De BlackBerry Playbook heeft een Cortex A9 processor onder de motorkap met een kloksnelheid van 1Ghz. Deze processor is krachtig genoeg om het BlackBerry Tablet OS soepel te laten draaien en HD video af te spelen. Ook HD Youtube video’s, die we op de Acer Iconia Tab A500 soms nog wat schokkerig zagen draaien, worden door de Playbook probleemloos afgespeeld. We hebben niet één keer in onze testperiode het gevoel gehad dat we teveel van het apparaat vroegen.

BlackBerry Playbook Onderkant - TabletGuide.nl

Opslagruimte
Ons review model beschikt over 16GB opslagruimte, maar de Playbook zal ook verkrijgbaar zijn met 32 GB en 64 GB opslagruimte.

3G
Ons model ondersteunt geen 3G, maar de 3G versie van de Playbook is inmiddels gelanceerd in de VS en zal binnen enkele maanden naar Europa komen.

Batterij
De gebruiksduur van de batterij valt ons wat tegen. Zeker wanneer de bluetooth en WiFi verbindingen actief zijn gaat de batterij niet heel lang mee. Het apparaat verloor tijdens een nacht in standby modus al bijna 10% van de energie. Bij intensief gebruik zul je de Playbook dus regelmatig moeten opladen.

Camera’s
BlackBerry Playbook Camera - TabletGuide.nlDe Playbook beschikt over twee ingebouwde camera’s, één aan de voorzijde en één aan de achterzijde. De camera aan de voorzijde is een 3 megapixel camera, die aan de achterzijde een 5 megapixel camera. Met beide camera’s zijn aardige foto’s te maken. Ook de filmpjes zijn van een aardige kwaliteit. Bekijk de voorbeeldfoto’s en -video’s onder deze review en vel je eigen oordeel.

USB
De Playbook heeft een USB aansluiting en kan eenvoudig bestanden delen via die aansluiting. Door deze optie in te schakelen in de voorkeuren, kan de Playbook gebruikt worden als apparaat voor massa-opslag. Een grote USB stick, als het ware.

HDMI
BlackBerry levert een HD voorbeeldvideo mee op ons model en het bekijken van deze film is de moeite waard. Tijdens de demonstratie liet de RIM medewerker de voorbeeldvideo via de HDMI aansluiting op een HD beamer aan ons zien. De tablet had geen enkele moeite om dit beeld naar de beamer te zenden en het resultaat was een vloeiende, heldere HD video op een groot scherm, afkomstig uit een apparaatje dat in de palm van je hand past.

BlackBerry Playbook software

QNX
De BlackBerry Playbook is uitgerust met het BlackBerry Tablet OS. Dit besturingssysteem is gebaseerd op het QNX besturingssysteem. QNX is van oorsprong een OS voor ‘embedded systems’ waarbij weinig beheer mogelijk is. Het systeem blinkt dan ook uit in stabiliteit. Roy Peters zegt daarover: “QNX is bedoeld voor systemen die niet gemakkelijk kunnen herstarten. Het ‘core’ OS blijft altijd draaien, ook als programma’s vastlopen. Het OS kijkt of het programma nog te repareren is en doet dat waar mogelijk. Is het programma niet meer te repareren, wordt het automatisch afgesloten. Dit alles zonder dat het invloed heeft op de werking van het OS”.

Het BlackBerry Tablet OS heeft een mooie interface en werkt soepel en prettig. De ‘true multitasking’ maakt het mogelijk meerdere applicaties tegelijk te draaien. Zo is het mogelijk om een video af te spelen en vervolgens op het internet te surfen, zonder dat de video wordt onderbroken.

Browser
De Browser van de Playbook biedt volledige ondersteuning van HTML5 en is daarmee klaar voor de toekomst. Ook wordt Adobe Flash volledig ondersteunt. Nu hebben we dat vaker gezien, bijvoorbeeld op Android tabets, maar nog nooit zagen we een Flash integratie die zo vloeiend loopt. Scrollen en zoomen wordt door de Flash plugin niet beïnvloed, iets wat we helaas bij concurrenten vaak wél zien. Zowel Flash website als Flash video’s lopen snel en vloeiend.

Helaas komt het nogal eens voor dat bij het scrollen van een pagina, wanneer je met je vinger over een advertentie scrollt, de browser die scroll registreert als een click en dus de link achter de advertentie opent. Je zult dus moeten scrollen zonder advertenties aan te raken.

Via de Bridge Browser is het mogelijk om te browsen via je bedrijfsnetwerk waarmee je BlackBerry smartphone in verbinding staat. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we later uit.

Mail en Kalender
De Playbook heeft op dit moment nog geen ‘native’ ondersteuning voor je mail en kalender. Deze applicaties zijn wel in ontwikkeling, maar wanneer die beschikbaar zullen zijn is nog niet duidelijk. RIM kon tegen ons niet concreter worden dan een “later dit jaar”. Tot die tijd is er BlackBerry Bridge en voor de zakelijke gebruiker is dat zelfs beter dan ‘native’, denken wij. Voor de consument kan dit helaas een berperking zijn. Over BlackBerry bridge vertellen we later meer.

Bestanden delen
In het BlackBerry Tablet besturingssysteem zit een SMB server ingebouwd. Dit betekent o.a. dat je ervoor kunt kiezen om de bestanden van je Playbook via de WiFi verbinding te delen. Door je apparaat een unieke naam te geven, een gebruikersnaam te kiezen en een wachtwoord in te stellen kun je je Playbook vanaf elke PC als een netwerkschijf benaderen. Geen gedoe met USB kabels of extra synchronisatie software, maar gewoon bestanden ‘draggen en droppen’ via het netwerk.

BlackBerry Appworld
Via de BlackBerry Appworld kunnen apps worden gevonden en gedownload. Het aanbod van applicaties is nog beperkt, maar dat zal volgens RIM in de toekomst verbeteren. Het aantal ingezonden Playbook apps staat nu op 3000 en RIM heeft toezeggingen van een groot aantal bekende developers, waaronder:

Adobe Connect & Lifecycle, Airplay, Atari,BoxTone, Cerner Corporation, Digital Chocolate, EA, eBay, EpixHD, Evernote, FGL,Fortune ,Gameloft , Globe & Mail , HFMUS - Car and Driver magazine, Huffington Post, Loblaws, Mattel, MediaFly, OpenText Everywhere, Post Media, Salesforce.com – Chatter, ScoreMedia (ScoreMobile), Sesame Street, Slacker Radio, Sports Illustrated, Telicost (Anomalous Networks), The Weather Channel, The Weather Network , Time, Unity3D.

Android apps
RIM heeft aangekondigd en gedemonstreerd dat het uiteindelijk mogelijk zal zijn Android applicaties op de Playbook te draaien. Helaas kon RIM ons niet zeggen wanneer deze ‘Android Player’ beschikbaar zal zijn. “Later dit jaar”, was het antwoord dat we kregen. Ons werd wel verteld dat alleen de apps die ook door de ontwikkelaar bij RIM worden ingediend, beschikbaar zullen zijn voor de Android Player.

BlackBerry Bridge

BlackBerry BridgeDe Playbook heeft bij de introductie in Nederland nog geen ‘stand-alone’ mail-, contacten- en kalender applicatie. Deze zullen later dit jaar beschikbaar komen, maar concreter dan ‘later dit jaar’ kon ook de Nederlandse medewerker van RIM niet worden. Tot die tijd werkt de Playbook alleen met BlackBerry Bridge. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn!

BlackBerry Bridge is een applicatie die je op je BlackBerry telefoon installeert. Vervolgens kunnen je Playbook en je telefoon verbinding met elkaar maken via een versleutelde Bluetooth verbinding. Deze technologie is door RIM ontwikkelt en garandeert een veilige connectie. Via de verbinding kun je op je Playbook de mails, contacten en afspraken van je BlackBerry telefoon bekijken. Je Playbook vormt dus eigenlijk een ‘view’ op je gegevens.

Dit heeft als voordeel dat synchronisatie altijd real-time is. Daarnaast is het erg veilig bij verlies van je tablet. Zodra de verbinding tussen de telefoon en de Playbook wordt verbroken, worden alle gegevens van de Playbook verwijderd. Ook de beveiligingssleutel is dan verdwenen, waardoor gegevens nooit in verkeerde handen kunnen vallen.

Via de Bridge Browser kan er via de BlackBerry telefoon gesurfd worden. Hierdoor surf je via je telefoon die op zijn beurt communiceert met de BlackBerry Enterprise Server. Op die manier kunnen intranet sites direct binnen een bedrijfsnetwerk benaderd worden. Dit allemaal zonder tussenkomst van VPN of andere tunnelverbindingen.

BlackBerry Playbook accessoires

BlackBerry Playbook Accessoires - TabletGuide.nlDe Playbook wordt geleverd met een aantal standaard accessoires. RIM levert een beschermende hoes mee, waarin de Playbook veilig vervoert kan worden. De hoes draagt het BlackBerry logo en is gevoerd voor extra bescherming. Het gebruik van de hoes zorgt er ook meteen voor dat het scherm ‘gepoetst’ wordt.

Daarnaast levert RIM de gebruikerlijke zaken mee, zoals een USB kabeltje om je Playbook aan te sluiten op een PC en een oplader. Tot slot zit er een poetsdoekje in de doos om het scherm af en toe af te nemen.

Conclusie

De BlackBerry Playbook is een genot om mee te werken. Hij ligt lekker in de hand en voelt robuust aan. De programma’s lopen soepel en het apparaat reageert snel op alle aanrakingen. Het kleine formaat heeft niet onze voorkeur, maar dat maakt hem wel ideaal voor onderweg. Het ontbreken van de ‘native’ mail- en kalender app zal de gewone consument als een gemis beschouwen, maar voor de zakelijke gebruiker mag dat geen spelbreker zijn. BlackBerry Bridge zorgt namelijk voor een probleemloze interface tussen je Playbook en je smartphone. Dit levert ook nog eens de best mogelijke beveiliging op.

De multi-tasking van het BlackBerry Tablet OS is de beste op de markt. Applicaties draaien écht door en je kunt probleemloos switchen tussen programma’s.

Het grootste nadeel van de BlackBerry Playbook is op dit moment het ontbreken van een groot aantal applicaties. Het BlackBerry Tablet OS is nog niet door alle ontwikkelaars omarmd en zij die wel voor het OS hebben gekozen, zijn nog druk aan het ontwikkelen. Er zijn al wel een aantal toezeggingen gedaan door belangrijke ontwikkkelaars en in de toekomst wordt het draaien van Android apps mogelijk. Dit probleem zou dus snel opgelost kunnen zijn. Tot die tijd is het nog even behelpen. Maar ook dit zou voor de zakelijke gebruiker geen spelbreker mogen zijn.

Voorbeeld foto genomen met BlackBerry Playbook

Foto gemaakt met de BlackBerry Playbook

Foto gemaakt met de BlackBerry Playbook

Voorbeeld video gefilmd met BlackBerry Playbook

Foto’s BlackBerry Playbook

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal inch
 • Besturingssysteem
 • Schermresolutie x
 • Afmetingen
 • Processor
 • Gewicht gram
 • Opslagruimte
 • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

23 reacties

 1. De Blackberry Playbook is echt een top apparaat. Heb 3 dagen geleden zelf de Playbook aangeschaft en moet zeggen dat hij niet onder doet aan de ipad en dus ideaal is voor de gene die iets tegen Apple hebben zoals ik. In combinatie met een Blackberry smartphone en de blackberry bridge app. Is zeker de sky the limit. On voorstelbaar wat de techniek tegenwoordig allemaal kan. Nog even en dan gaat alles automatisch. Batterij gaat trouwens behoorlijk lang mee heb hem nu 1 keer opgeladen in 3 dagen maar is natuurlijk afhankelijk van het gebruik.

  Groetjes Steve
  en natuurlijk succes met deze mooie site.

 2. Willydebakker op

  Heb toestel gekocht op 31/01/2012. Een Blackberry Playbook 64GB. Heb er 299€ voor betaald en heb hem nu al een paar dagen in mijn bezit en ben er zeer tevreden mee.
  Een schitterend tablet, niks als lof voor Blackberry.
  Eerdaags schaf ik me nog een tweede aan voor geschenk aan mijn dochter.
  Willy.

 3. Ik heb een 64GB versie voor 299,- aangeschaft, en het is een verslavend dingetje!
  De tablet loopt soepel en het geluid is uitmuntend, vooral t.o.v. de concurrentie.
  Het beeld is inderdaad erg strak en helder, niets op aan te merken.
  De Playbook is bovendien mooi en stevig gebouwd.
  De nieuwe OS2 heeft al een hoop problemen weggehaald, maar ook een paar fouten laten zitten (niet werkende softwarematige Stand-By knop bijvoorbeeld) en de GPS module is niet makkelijk aanspreekbaar. Maar updates zijn al in de maak, dus nog even geduld… (de Customer Care van Rim heeft mij dit laten weten)
  Een 3G versie is helaas (nog) niet beschikbaar, ik denk ook niet dat we daar nog op moeten wachten voor het huidige toestel.

  Hoe ook: een fantastisch leuke tablet: lekker klein met spierballen (en nu super betaalbaar).

 4. Mijn playbook is binnen via coolblue
  eerste indruk mooi stevig apparaat. ligt lekker in de hand en ligt nu naast mij op het bureau op te laden.
  sinds mijn BB torch ben ik erg enthousiast over de produkten van Rim. Jammer dat het minder gaat met het bedrijf.

  mijn collega denken om een kruidvat tablet te halen uit de folder voor minder geld maar ik denk ook minder kwaliteit. ben op de zaak tussen het android en iphone geweld een eenzame eend maar mijn telefoon doet het wel en ook altijd dat is van de andere telefoons niet te zeggen.

 5. Goed apparaat de playbook. Ik heb er een met 32 GB en overtreft de verwachtingen.
  Beter geluid dan de ipas. Scherp beeld veel applicaties en is erg snel.

  Persoonlijk waardeer ik de bridge functie erg.

  Ook zonder een bb toestel is dit apparaat gewoon te gebruiken. Zeker met de huidige prijs/kwaliteit verhouding is dit een zeer uitmuntend produkt wat erg ondergewaardeerd wordt.

Reageer