Toshiba Folio 100 Review [VIDEO]

0

De Japanse multinational Toshiba heeft de tabletmarkt betreden met de Toshiba Folio 100. Deze Android-tablet met een formaat van 10.1 inch is met veel media-aandacht verschenen. Al snel kwamen er klachten van ontevreden klanten. TabletGuide.nl heeft ook deze tablet in handen gekregen en er een review over gemaakt. Een video review vind je onderaan deze pagina. Meer informatie, specificaties en prijzen vind je hier.

Design

De Toshiba Folio 100 ziet er groot uit. Naast het scherm zit een brede zwarte rand waardoor je deze tablet makkelijk vast kunt pakken. Toch is deze tabletpc lichter dan dat hij er uit ziet. De achterkant van het tablet is gemaakt  van hard plastic met een ruw oppervlak. Hierdoor heb je een goede grip op deze tablet. De Folio 100 heeft de standaard 4 Android-knoppen verwerkt in de rechter rand. Daarnaast zitten aan de zijkant hardware volumeknoppen en een Power-knop.

Beeldscherm Folio 100

Het 10.1 inch capacitief multi touchscreen meet een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Het scherm is helder, maar kan niet op tegen het superieure beeldscherm van de iPad of nieuwe Android-concurrenten die momenteel het daglicht zien. Vooral het bureaublad en het scherm met de applicaties ziet er matig uit qua helderheid.

Opvallend helder en scherp zijn de video’s die worden afgespeeld. Blijkbaar is het voornamelijk de eigen User Interface, die later wordt besproken, dat te wensen overlaat. Afhankelijk van de afgespeelde video is de kwaliteit goed tot zeer goed te noemen. Meer over multimedia en geluid vind je verder in deze tablet review.

Aansturing

Aansturing kan met je vingers op het multi touchscreen. Ook is het mogelijk om via USB of Bluetooth een extern toetsenbord aan te sluiten. Tijdens de tests voor deze review hebben we alleen gewerkt met het touchscreen.

Door de multi-touch functionaliteit en het gebruik van Android 2.2 is het mogelijk om in de browser en sommige applicaties in en uit te zoomen door middel van twee vingers. Het zoomen met je vingers gaat redelijk snel en zonder schokken.

De Android-knoppen in de rand van de Folio 100 werken ook door middel van het aanraken van deze knoppen. Wat opvalt is dat deze 4 knoppen lang moeten worden aangeraakt voordat een reactie volgt. Het is aannemelijk dat Toshiba dit heeft ingebouwd om te voorkomen dat tijdens het vasthouden van de tablet niet per ongeluk een knop wordt geactiveerd.

Gebruiksvriendelijkheid

De Folio 100 maakt gebruik van Android 2.2, oftewel Froyo. Dit besturingssysteem is niet specifiek ontworpen voor het gebruik op tablets. Toshiba heeft hier op ingesprongen door zelf een eigen User Interface te ontwikkelen. We moeten concluderen dat Toshiba een mooie start heeft gemaakt, maar dat de uitwerking niet tot in de perfectie is gelukt.

Een van de onderdelen van de eigen User Interface is een horizontale scrolbalk waarin desgewenst alle toepassingen, widgets, bladwijzers of instellingen worden weergegeven. Door horizontaal door deze lijst te scrollen kunnen applicaties worden geselecteerd en worden geopend. Ook is het mogelijk om applicaties en widgets op een van de bureaubladen te slepen zodat deze later snel geopend kunnen worden.

Toshiba heeft, waarschijnlijk vanwege de afwezigheid van een 3G antenne en bel-optie, geen licentie gekregen van Google om gebruik te maken van de Android Market en de Google applicaties. Wel heeft Toshiba een eigen Toshiba Market Place ontwikkeld met daarin veel populaire applicaties. Hiervoor moet je je wel registreren bij Toshiba. Het aanbod applicaties in de Market Place is beperkt.

Multimedia

De Toshiba Folio 100 heeft een verrassend goede videokwaliteit. Het gaat hier wel om video’s die door middel van USB op de tablet zijn gezet. YouTube video’s kun je downloaden met een YouTube applicatie. De kwaliteit van deze video’s is matig. Ook had de Toshiba YouTube applicatie veel bugs en crashes.

De geluidskwaliteit is matig. Het geluid klinkt dof en kan niet harder worden gezet zonder kwaliteitsverlies. Uiteraard kun je wel externe geluidsapparatuur aansluiten door middel van de audio jack.

Deze tablet heeft een frontcam van 1.3 megapixel om mee te videochatten. De kwaliteit van deze frontcam is goed genoeg voor een snelle chat, maar verwacht absoluut geen topkwaliteit.

De meeste spellen kunnen soepel worden gespeeld. Soms werkt het scherm niet mee met de aansturing van het spel. Bijvoorbeeld bij Angry Birds wordt de vogel al afgeschoten voordat de vinger het scherm loslaat. Hierdoor kunnen flink wat frustraties verschijnen bij het spelen van games op deze tablet.

Connectiviteit

Het aansluiten van de Folio 100 met andere apparatuur of gegevensdragers is beperkt. Deze Toshiba-tablet heeft de mogelijkheid om verbinding met Internet te maken door middel van WiFi. Deze WiFi-verbinding was in veel gevallen erg slecht, wat niet aan de verbinding lag.

Ook kun je de geheugencapaciteit uitbreiden, of gegevens aan de tablet toevoegen met behulp van de SD-kaart slot. Achter een klepje vindt je verder een mini-USB aansluiting, een USB-aansluiting een HDMI-aansluiting. De Folio 100 bezit geen 3G-mogelijkheden.

Prijs & beschikbaarheid

De adviesprijs van de Toshiba Folio 100 tablet is €399,-. De Folio 100 is momenteel al leverbaar. Meer informatie, specificaties, verkooppunten en prijzen vindt je op de pagina van de Toshiba Folio 100.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de Folio 100 voor Toshiba een goed leermoment moet zijn geweest. De basisfunctionaliteiten werken redelijk tot prima. Echter, er zitten verschillende  minpunten aan deze tablet waardoor we denken dat het geen aanrader is om de Folio 100 te kopen.

Ten eerste, de kern van de populariteit van tablets is het gebruik van applicaties. De afwezigheid van de Android Market en Google-applicaties is een groot gemis. Daarnaast is de zelf-ontwikkelde UI niet perfect tot in details uitgewerkt. Als laatste werkten niet alle basis-functionaliteiten naar behoren. Een kwalitatief goede WiFi-antenne met constante verbinding is een primaire behoefte van een multimediatablet.

Ten slotte is de prijs aan de hoge kant. Voor 100 euro meer heb je de goedkoopste variant van de iPad. En voor dezelfde prijs denken we dat er betere opties in de aanbieding zijn, en op zeer korte termijn gaan komen. Kijk en vergelijk hiervoor op de tablet overzicht-pagina.

Voordelen Toshiba Folio

 • Android besturingssysteem
 • Groot aantal connectiveitsopties (SD, USB, HDMI)

Nadelen Toshiba Folio

 • Matige User Interface laag over Android 2.2
 • Geen gebruik van de Android Market
 • Slechte geluidskwaliteit vanaf een redelijk volume niveau

Foto’s Folio 100

Video review Toshiba Folio 100

YourTablet.nl

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal inch
 • Besturingssysteem
 • Schermresolutie x
 • Afmetingen
 • Processor
 • Gewicht gram
 • Opslagruimte
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer