Seagate Wireless Plus 2TB review: een alleskunner

0
80%
80
Goed

De Seagate Wireless Plus is een veelzijdig apparaat zonder uiterlijk vertoon. Hij oogt als een reguliere externe schijf, maar biedt veel meer dan dat. Met 2TB opslagruimte is het de grootste HDD die we tot nu toe in handen kregen. En in de testperiode was het onmogelijk deze ruimte vol te krijgen. De cloud synchronisatie bleek onverwachts heel handig.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  9
 • Prestaties
  8
 • Degelijkheid
  7
 • Connectiviteit
  9
 • Software
  9
 • Accuduur
  8
 • Prijs
  6
 • Gebruikers beoordelingen (9 stemmen)
  2.8

Het aantal WiFi apparaten per huishouden groeit gestaag: telefoons, tablets, Smart TV’s en in de toekomst een keur aan wearables. Een gedeelde opslagruimte is dan handig, dus het is logisch dat cloud-opslagdiensten groeien in populariteit. Seagate geeft je met de Wireless Plus de mogelijkheid een soort privé cloud op te zetten. De draadloze harde schijf laat je bestanden lezen en schrijven via je eigen WiFi netwerk. Is dat zo handig als het klinkt?

We ontvingen het model met 2 terrabyte opslagruimte, volgens Seagate genoeg voor zo’n 1000 speelfilms. Hij beschikt over een oplaadbare batterij, dus hij kan onderweg ook gebruikt worden. De  schijf en de accu passen in een handzaam kastje, vergelijkbaar met een andere 2,5 inch HDD.

De schijf is ook verkrijgbaar in een 500GB versie en een 1TB versie.

Uiterlijk

Bij het uitpakken van de Wireless Plus, vinden we in de doos ook een USB 3.0 kabel, een oplader en een snelstartgids.

De schijf voelt degelijk en stevig aan. Hij weegt iets minder dan 300 gram. Het plastic kastje valt met zijn donkere kleuren niet op en het oogt enigszins chique met een geborstelde bovenzijde. Aan de bovenkant zitten twee LED indicatoren, één voor het batterijniveau en één voor de WiFi status. Het apparaat heeft slechts 1 knop: de aan- en uitschakelaar.

Aan de onderzijde van de schijf zitten anti-slip rubbertjes. Deze zorgen ervoor dat de schijf stevig op de ondergrond blijft liggen, niet resoneert en tevens het oppervlak niet beschadigt.seagate-wireless-plus-1

Gebruik

De schijf van de Wireless Plus is een 5400RPM model met 32MB cache. De accu gaat (volgens Seagate) tot 10 uur mee op één lading. Uiteraard is dit erg afhankelijk van het gebruik. De fabrikant rekent voor dat het apparaat na 3 uur volledig opgeladen zou moeten zijn. Via een USB poort duurt dat 2 keer langer.

Om te voorkomen dat je als gebruiker voortdurend je WiFi verbinding moet omschakelen, werkt de Wireless Plus als WiFi repeater. Dat betekent dat je je Wireless Plus aanmeldt op het netwerk, om daarna alle andere apparaten te laten verbinden met de Wireless Plus. Er kunnen zeven apparaten tegelijk verbonden worden op deze manier.

Vervolgens kan er op meerdere manier verbinding worden gemaakt met de schijf. Natuurlijk kan dit via USB, maar interessanter zijn de draadloze methodes. De eenvoudigste manier is het verbinden via de web browser. De Wireless Plus opereert als webserver, wat betekent dat je hem via een standaard internetadres kunt benaderen. Via de webpagina kun je vervolgens bestanden downloaden en uploaden.

Daarnaast heeft Seagate voor een brede selectie aan apparaten apps ontwikkeld. Er is een app beschikbaar voor iOS, Android, Kindle en Windows. De apps maken automatisch verbinding met de schijf, waarna je de bestanden kunt beheren. Seagate maakte eerder zelf al een demonstratie van deze Media App.

Ook draadloze standaarden worden ondersteund. Samsung’s Smart TV, Apple’s Airplay en de DLNA standaard worden ondersteund.

Kortom, de Wireless Plus kan op praktisch ieder apparaat gebruikt worden. De ontwikkelde apps werken bijzonder soepel en wij hebben er geen enkel probleem bij ondervonden. Ook de Airplay ondersteuning hebben we veelvuldig gebruikt en steeds met succes.

Cloud Sync

Een onverwachts handige functie is de cloud synchronisatie van de Wireless Plus. Het apparaat maakt een kopie van je Dropbox en Google Drive bestanden, zodat je deze altijd bij je hebt. Je hebt daarmee ook toegang tot je bestanden als je even geen internetverbinding hebt.

Wanneer de verbinding herstelt is, zal de Wireless Plus alle documenten automatisch bijwerken. Een functie waar we vooraf weinig van verwacht hadden. Tijdens de testperiode bleek het toch regelmatig van pas te komen.

Het oordeel

De Seagate Wireless Plus is een veelzijdig apparaat zonder uiterlijk vertoon. Hij oogt als een reguliere externe schijf, maar biedt veel meer dan dat. Met 2TB opslagruimte is het de grootste HDD die we tot nu toe in handen kregen. En in de testperiode was het onmogelijk deze ruimte vol te krijgen. De cloud synchronisatie bleek onverwachts heel handig.

Het verbinden met de schijf kan op talloze manieren en werkt zonder uitzondering bijzonder eenvoudig. Ook de configuratie van de WiFi verbinding wijst zichzelf en zal voor niemand een probleem zijn. Een uitgebreide handleiding wordt jammer genoeg niet meegeleverd, maar die is op de Seagate website te downloaden.

Helaas is de Wireless Plus niet goedkoop. Op het moment van schrijven liggen de prijzen rond de 190 euro. Zoals je kunt lezen zijn er weinig nadelen te noemen, dus het apparaat komt weg met deze hoge prijs. De vele mogelijkheden en de bijbehorende apps nemen je zoveel werk uit handen dat het gebruik van de schijf eenvoudiger wordt dan ooit.

seagate-wireless-plus-4

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer