De definitie van een tablet is een draagbare computer met een aanraakgevoelig scherm. Dit aanraakscherm wordt gebruikt als invoerapparaat voor de tablet. Door middel van een ‘onscreen’ toetsenbord en vingerbewegingen kan de tablet gebruikt worden voor video, foto’s, tekstverwerking, spellen, internet en tientallen andere toepassingen. De tablet is een relatief nieuwe computervorm en positioneert zich tussen de smartphone en het netbook/laptop.

Het begin

In 2001 onthult Bill Gates, op dat moment nog CEO van Microsoft, het eerste prototype van een tablet-pc. Voor het eerst zien consumenten een relatief energiezuinige computer waarbij het aanraakgevoelige scherm de muis en het toetsenbord vervangt. Gates spreekt de verwachting uit dat een dergelijk apparaat de toekomst zal vormen en dat producenten steeds meer zullen streven naar compacte en energiezuinige apparaten. Hij krijgt gelijk.

De eerste producent die de tablet (de toevoeging ‘pc’ laten we tegenwoordig weg) naar het grote publiek brengt is Apple, wanneer in 2010 de iPad wordt geïntroduceerd. Apple profiteert daarbij van de technologische ontwikkelingen die in de 9 tussenliggende jaren hebben plaatsgevonden. De zogenaamde touchscreens zijn sterk verbeterd en leveren een unieke gebruikservaring. Gecombineerd met de iOS software en het kenmerkende Apple design verovert de iPad spoedig de wereld.

Andere merken kijken jaloers en kritisch naar het succes van Apple en in 2010 worden tientallen concurrerende tablets op de markt gebracht. De meeste draaien op Android, het besturingssysteem van Google en afkomstig uit de smartphone industrie. Het grote succes van de concurrentie blijft uit en Apple blijft marktleider. Met de komst van Android 3.0, een versie speciaal voor tablets, ontstaan de eerste bescheiden succesjes voor de Android tablets.

Wat kun je met een tablet?

Een tablet leent zich uitstekend voor gebruik van internet, spellen, muziek en films. Maar ook sociale media liggen binnen handbereik. De meeste tablets beschikken over een uitgebreide collectie te downloaden applicaties, waarmee de mogelijkheden van het apparaat verder kunnen worden uitgebreid. Een tablet is vaak licht van gewicht en klein van formaat, waardoor hij eenvoudig op een lange of korte reis kan worden meegenomen. Dit handzame formaat zorgt ervoor dat hij gemakkelijk gebruikt kan worden onderweg of ontspannen op de bank. De accu kan meestal lang genoeg van stroom voorzien om gedurende de dag in je behoefte te voorzien.

 

Vervangt een tablet mijn computer?

Waarschijnlijk zal een tablet de andere computers die je gebruikt niet overbodig maken, maar je zult ze een stuk minder vaak gebruiken. Voor sommige zaken, zoals intensief tekstverwerken of videomontage, kun je niet zonder een desktop of laptop PC. Voor het lichtere werk en het gebruik van multimedia, zul je steeds vaker naar je tablet grijpen. Hij hoeft niet zo lang op te starten, maakt minder lawaai en is een stuk eenvoudiger in gebruik. Daarnaast ben je veel minder locatiegebonden wanneer je je tablet gebruikt.

Wat moet ik weten als ik een tablet wil kopen?

Voordat je overgaat tot aanschaf van een tablet, zul je eerst een aantal keuzes moeten maken. Het belangrijkste is dat je weet waar je de tablet voor wilt gaan gebruiken. Afhankelijk van die eisen kun je een tablet kiezen die bij je past. Wij hebben een handig stappenplan uitgewerkt met punten waar je op moet letten bij het kopen van een tablet.

Artikel: Waar moet je op letten bij het kopen van een tablet?

Als je al weet wat je eisen zijn, maar je weet nog niet welke tablet daarvoor het meest geschikt is, kijk dan eens in onze tabletvergelijker. Door een aantal eisen kenbaar te maken, toont onze tabletvergelijker automatisch de meest geschikte tablets.

Keuzehulp: Tablets vergelijken