Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
26 november 2012
Bron: Microsoft

Microsoft toont daadkracht. Belooft langdurige ondersteuning Surface RT tablet

Microsoft toont haar spierballen en gaat vierkant achter haar nieuwe tablet-computers staan, ondanks de bescheiden start van de verkopen van de Microsoft Surface met Windows RT en de matige beschikbaarheid van het nieuwe mobiele Windows besturingssysteem. De grootste software-verkoper ter wereld beloofd op haar support pagina’s een mainstream support tot, niet schrikken, 11 april 2017. Dat is een whopping vier-en-een-half jaar ondersteuning voor de Windows RT-software op Microsoft’s eerste eigen tablet-computer. En dat terwijl een product als een tablet-pc een verwachte levensduur heeft van enkele jaren. Maar wat houdt mainstream support eigenlijk in?

Mainstream Support

Wat betekent mainstream support?


Daar is Microsoft niet helder in. Waarschijnlijk kunnen we gedurende de komende jaren regelmatig software updates verwachten voor Windows RT voor de Surface RT tablet. Het is al bekend dat Windows RT-software ook via de bekende maandelijkse software update cyclus voorzien zal worden van verbeterde software, zoals het verhelpen van fouten, het versnellen van de software en mogelijk het toevoegen van nieuwe eigenschappen en mogelijkheden.

Omdat Microsoft verantwoordelijk is en blijft voor de update van de systeemsoftware betekent dit in de praktijk, tenminste waarschijnlijk, ook dat het Windows RT besturingssysteem tot eind 2017 ondersteunt zal worden. Dit in tegenstelling tot het Android systeem, waarbij de fabrikant van de tablet of soms de leverancier (telecomprovider) van de tablet verantwoordelijk is.

Overigens laat Microsoft in hetzelfde document weten dat de ondersteuningsduur van de RT-software nog niet bekend is.

Gesloten

Microsoft zal in de praktijk waarschijnlijk een hele klus hebben met het up-to-date houden van het Windows RT-systeem. Windows lijkt traditiegetrouw gevoelig voor kinderziekten bij nieuwe releases. Steeds vaker zien we snel zogenaamde Service Packs verschijnen die dit moeten verhelpen.

Daarnaast is Windows traditiegetrouw ook zeer gevoelig voor veiligheidsproblemen, voornamelijk vanwege het grote bereik van het systeem. We zullen moeten afwachten of dit ook geldt voor Windows RT.

De veiligheidsrisico’s zijn voor Microsoft bij RT ongetwijfeld kleiner dan bij andere Windows-pakketten. Het Windows RT-systeem is ‘meer gesloten’. Zo hebben gebruikers minder mogelijkheden om de software te tweaken en is software slechts te downloaden via de Windows Store waar Microsoft elke aangeboden applicatie kan onderwerpen aan een controle.

Apple, Android

Met deze beloofde ondersteuning maakt Microsoft een duidelijk statement richting Apple, en vooral richting Android.

Op zich heeft Apple nog een redelijk goede reputatie, met snelle software updates voor alle producten waarbij de hardware compatibel is met de nieuwe software. Maar op het gebied van de iPad zie je toch dat na zo’n anderhalf jaar de ondersteuning wegvalt. Wellicht dat de snellere nieuwe iPads een langere ondersteuning kunnen genieten, maar vier-en-een-half jaar zal het waarschijnlijk nooit worden.

Bij het Android besturingssyteem lijkt de update-cyclus een steeds groter pijnpunt te worden. Als eerste valt de onregelmatigheid van de updates op, met soms grote wijzigingen waarna onverwachts een software update verschijnt met slechts enkele kleine veranderingen. Ten tweede, en dat wordt sommige tablet-fabrikanten zwaar aangerekend, is veel onduidelijkheid over de updates van de Android software op alle verschillende tablets. Elk merk heeft voor elk type, en vaak daarbinnen ook nog voor elke variant, eigen update programma’s waar geen peil op te trekken is.

De vorig jaar geïntroduceerde Samsung Galaxy Tab 10.1 (eerste generatie), de ASUS Transformer (eerste generatie) en vrijwel alle budget-tablets krijgen geen software update naar de nieuwste Android Jelly Bean software. De communicatie is niet helder, of ontbreekt (zoek naar ‘onbekend’ op deze pagina), of beloofde afspraken worden niet nagekomen.

Zo is een nieuw beleid van Google dat Android-hardware minimaal 18 maanden lang geüpdatet moet worden door de fabrikant. Echter, in de prakijk komt hier weinig van terecht.

Voordeel

Als Microsoft deze belofte hard kan maken, door ook snel en regelmatig met nuttige updates te komen, zal het bedrijf op dit punt een groot voordeel behalen ten opzichte van de concurrentie.

Via: ZDNET

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.