Internet op je iPad? Bestel je abonnement bij Vodafone

[Opinie] Is de tablet het einde van de netbook?

zondag, november 7, 2010 om 22:08 door Leon

De komende maanden wordt de Nederlandse electronica markt overspoeld met nieuwe typen tablet pc’s. In diverse samenstellingen en met een groot aantal verschillende afmetingen zal er over een jaar in elke prijsklasse voor elke liefhebber een geschikte tablet op de markt zijn. De producenten vallen over elkaar heen met het aanprijzen van hun waar en het ophemelen van de mogelijkheden van tablet pc’s . Tot op heden blijft de vraag onbeantwoord of tablets een nieuwe markt aanboren of hun marktaandeel zullen moeten wegkapen bij de laptops enerzijds en netbooks anderzijds. Dat de laptop zal blijven bestaan voor zakelijk gebruik en krachtige toepassingen, zal iedereen zich kunnen voorstellen. Of netbooks in de toekomst nog bestaansrecht hebben, dat is de vraag.

De historie

De netbook computer ziet het daglicht in 2007 en wint snel terrein. De lichte apparaten die tegen een redelijke prijs worden aangeboden worden snel populair voor mobiel gebruik. Door gebruik te maken van het mobiele netwerk voor dataverkeer kunnen netbooks prima onderweg gebruikt worden. Ze zijn uitgerust met regulieren besturingssystemen, waardoor ze dezelfde applicaties draaien als de computersystemen thuis of op het werk. Door de minder krachtige hardware zijn ze ook nog eens prima geschikt voor gebruik met online toepasssingen.


De tablet, of tablet pc, zoals we die nu kennen, wordt geïntroduceerd door Apple. De Amerikaanse gigant komt in 2010 met de iPad, de 10 inch-grote broer van de iPhone. De iPad blaast de term tablet pc een geheel nieuw leven in. Voorheen waren tablets zware apparaten die bedient moesten worden met een stylus pen. De iPad is dun, licht en heeft een ‘multi-touch’ aanraakgevoelig scherm dat met de vingers bediend kan worden.

In navolging van de iPad komen andere producenten al snel met nieuwe tablets op de markt. Samsung presenteert de Galaxy Tab, uitgerust met Google’s Android besturingssysteem. Zij zijn daarmee de eerste die een goed verkrijgbaar alternatief voor de iPad bieden. Andere merken kondigen gelijksoortige toestellen aan, waarvan de meesten in 2011 op de markt zullen verschijnen.

Netbook versus tablet

Zowel de netbook als de tablet zijn uitermate geschikt voor mobiel gebruik. Beiden zijn licht, compact en leunen vooral op internet applicaties. Maar wat zijn nu nog de verschillen?

1) Prijs

Allereerst is de verkoopprijs momenteel een groot verschil. Waar een prima netbook verkrijgbaar is vanaf € 300,-, kost een tablet met vergelijkbare uitrusting al snel 1,5 keer zoveel. Prijzen zijn aan voortdurende verandering onderhevig en te verwachten valt dat tabletprijzen in de toekomst flink zullen dalen, wanneer de markt groeit en de research terugverdiend is. Om die reden zullen we aan het prijsverschil niet te zwaar tillen.

2) Toetsenbord of aanraakscherm

Een ander veelgehoord verschil is het fysieke toetsenbord ten opzichte van het ‘on-screen’ toetsenbord. Dit is een valide struikelblok. Voor productieve doeleinden, bijvoorbeeld tekstverwerking, is een fysiek toetsenbord gebruiksvriendelijker dan een virtueel toetsenbord. Daar zal iedereen het mee eens zijn. De netbook wint het dus wanneer we spreken over productieve, veelal zakelijke toepassing.

3) Functionaliteiten en sensoren

Daarnaast is een er een onderscheid te maken in de evolutie van de apparaten. De netbook stamt af van de laptop en dit is te merken aan de uitrusting. Netbooks hebben daardoor een breed aanbod aan uitbreidingsmogelijkheden, met behulp van USB poorten, HDMI uitgangen en al wat er te vinden is in de markt. Tablets zijn hierin beperkter. Doordat de tablet is geëvolueerd uit de smartphone is het aanbod van aansluitingen een stuk kleiner, maar dit wordt gecompenseerd met functies uit de telefoniemarkt, zoals SIM kaart ondersteuning, GPS sensoren, fotocamera’s en digitale kompassen.

4) Programma’s of applicaties

De evolutionaire verschillen zien we ook terug in het softwareaanbod. De netbooks leunen vooral op software uit de traditionele pc markt, terwijl de tablets gebruikmaken van modernere applicaties uit de smartphone keuken. Hoewel zowel de keuze tussen, als de mogelijkheden van applicaties voor tablets toeneemt zal voor veel werkzaamheden een volwaardig software programma de voorkeur hebben boven een applicatie.


Het antwoord van de producentDell Inspiron Duo - TabletGuide.nl

Doordat de hype zich momenteel op de tablets richt, worden producenten creatief om bovenstaande bezwaren te ontkrachten. Zo kondigde Dell al de Inspiron Duo. Dit hybride apparaat is tablet en netbook tegelijk of misschien wel geen van beide. Door het scherm te kantelen kan van een netbook een tablet worden gemaakt en andersom.

Andere initiatieven vinden we in de accesoires die rondom de tablets worden geïntroduceerd. Zo levert Samsung een docking station, speciaal bedoeld voor gebruik met haar Galaxy Tab. Dit docking station zorgt voor een fysiek toetsenbord om het apparaat te bedienen, zodat het on-screen toetsenbord niet gebruikt hoeft te worden voor productieve doeleinden.

Bovenstaande oplossingen maken het gat tussen netbook en tablet kleiner.

Het gat dichten

Het wachten is op degelijke oplossingen voor mobiel gebruik. Langzaam wordt de tablet uitgebreid met praktische accessoires die ervoor zorgen dat de tablet ook volledig geschikt wordt voor productief en zakelijk gebruik. Deze accessoires zullen het gat tussen netbooks voor een gedeelte verkleinen.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van spraakherkenning staan niet stil. Producenten hebben de neiging spraakherkenning te bombarderen tot het ‘typen van de toekomst’. Ik betwijfel dat, omdat ik mezelf nog niet in een trein een brief hoor dicteren. Voor gebruik in de auto is spraakherkenning natuurlijk wel een uitkomst.

Ik denk dat we kunnen concluderen dat de netbook en de tablet momenteel beide voldoende bestaansrecht hebben. Het zal echter een kwestie van tijd zijn voordat de tablet de netbook overbodig maakt.

Door: Edwin

Relevante artikelen:
Onderzoek: “Tablet-verkoop gaat exploderen”
“Tablet-hype beïnvloedt PC-markt negatief”
Verander je iPad in een netbook
Dell Inspiron Duo Teaser

Volgende week zal in deze rubriek een artikel verschijnen waar je op moet letten bij het kopen van een tablet. Houdt TabletGuide.nl in de gaten voor de update, of voeg ons toe op Twitter. • http://www.tabletguide.nl/1554/letten-kopen-tablet-1-3/ Waar moet je op letten bij het kopen van een tablet? [1/3] | TabletGuide.nl

  [...] [Opinie] Is de tablet het einde van de netbook? [...]

blog comments powered by Disqus

Poll

iPad 2 geïntroduceerd:

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...

Laatste Forum Berichten

 • Chinese Tablet

  geplaatst in forum Vragen over Android tablets  door Franswakke over 16 maart 2011 in 5:31 PM

 • puzzel

  geplaatst in forum Vragen over Android tablets  door mus over 16 maart 2011 in 2:17 PM

 • Advies aankoop tablet

  geplaatst in forum Vragen over Android tablets  door Leon over 16 maart 2011 in 11:31 AM

 • Mus

  geplaatst in forum Stel jezelf voor  door mus over 15 maart 2011 in 10:17 PM

 • Vragen over Samsung Galaxy Tab + internet

  geplaatst in forum Vragen over Android tablets  door Maroucha over 27 februari 2011 in 1:51 PM

Archief